Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko navštívil svetoznámy fyzik, ktorého prácu môžete poznať aj z kín
Zdielať na

Slovensko navštívil svetoznámy fyzik, ktorého prácu môžete poznať aj z kín

BRATISLAVA / Na pôde univerzity Komenského v Bratislave dnes prednášal svetoznámy americký fyzik. Kip Thorne si z rúk rektora univerzity prevzal najvyššie ocenenie - veľkú zlatú medailu za prínos k rozširovaniu ľudského poznania. Kip Thorne však patrí nielen medzi najväčšie vedecké osobnosti súčasnosti, ale je tiež úspešným filmovým producentom. Obrovskú popularitu si získal napríklad jeho seriál "Teória veľkého tresku" a zabodoval aj kinohitom "Interstellar".

Na pôde Univerzity Komenského mali vzácneho hosťa: fyzika, laureáta Nobelovej ceny, amerického profesora Kipa Thorna. 81-ročný astrofyzik v prednáške prechádzal svojou polstoročnou kariérou o existencii čiernych dier, do ktorých sa objekty dostanú ale nemôžu z nich uniknúť preč, tiež červích dier, cez ktoré sa dá cestovať vesmírom a časových slučkách umožňujúcich cestovanie v čase. Je teda jedným z najkompetentnejších, aby odpovedal na otázku - kedy ľudia začnú cestovať v čase?

"Je nulová šanca, že ľudia tejto generácie , v tomto storočí začnú cestovať v čase. chýbajú technológie, sú naozaj slabé a nedostatočné. Ale, ak si tipnem, v percentách, bez toho, že by som sa nad tým hlbšie zamýšľal, tak jedno percento. Je to veľmi malá, ale nie nulová šanca," povedal Kip S. Thorne.

Tiež prezradil že jeho najväčším snom je pochopiť ako vznikol vesmír. Má svoju vlastnú teóriu?

"Vlastnú teóriu nemám, môj kamarát a kolega Stephen Hawking mal teóriu, netuším, či je správna. Táto téma je otvorená, ale je skutočne vzrušujúce, že máme nástroje na to, aby sme možno časom zistili odpoveď aj na túto otázku," Kip Thorne.

Jeho niekoľkodňový program na Slovensku je poriadne nabitý. Stretol sa s mladými fyzikmi, ktorí vyriešili dynamiku guľôčky na svetovom pohári mladých fyzikov, z rúk rektora univerzity si prevzal veľkú zlatú medailu za prínos rozširovania ľudského poznania a ešte sa zúčastnil aj na ocenení výnimočných slovenských vedcov.

Marek Števček rektor Univerzity Komenského povedal: "Mne je veľkou cťou, že dnes tu máme takú osobnosť a ešte keď som počul, že sa spolupodieľa na Teóríi veľkého tresku, to je úžasný seriál. Je mi cťou."

Slovensko zatiaľ nepozná, ale rád by ho spoznal a začať chce návštevou našich hradov a prírody.

"Slováci sú veľmi zaujímaví ľudia, veľmi som si užil rozhovory s nimi. Nedeľu máme vyhradenú na cestovanie po Slovensku, mám radšej obce a prírodu ako mestá. Chcem vidieť staré hrady, zámky a karpatské vrchy. Prajem si, aby som mal viac času a viac toho videl, ale je možné, že sa sem vrátim," vyhlásil svetoznámy vedec.



Kip Thorne nie je prvým ani posledným nositeľom Nobelovej ceny, ktorý navštívil Slovensko:

Súvisiace články