Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Opozícia kritizuje, tripartita nepodporuje a minister Matovič podmieňuje. Hľadá sa dohoda o rozpočte
Zdielať na

Opozícia kritizuje, tripartita nepodporuje a minister Matovič podmieňuje. Hľadá sa dohoda o rozpočte

BRATISLAVA / Mestá, obce, odborári a čiastočne aj zamestnávatelia. Všetci títo nesúhlasia s navrhovaným rozpočtom Igora Matoviča. Opozičný Hlas ho nazval rozpočtom zadlžovania sa a chudoby. Dohoda o rozpočte zatiaľ nie je ani v rámci koalície. Nespokojný je najmä minister zdravotníctva, ktorý si vyžiadal stretnutie s premiérom.

Minister financií podmieňuje výslednú podobu rozpočtu schválením zákonov o dôchodkovej reforme, výdavkových stropoch a dlhovej brzde. Pri tomto sa vzájomne blokujú koaličné strany. "Preto sú tie dodatočné peniaze naviazané na splnenie prijatia troch zodpovedných zákonov. Keď ich splníme, budú aj nejaké peniaze navyše," tvrdí minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Ak sa koalícia na týchto zákonoch nedohodne, budeme mať podľa Matoviča nižší deficit a nezostanú tak peniaze na žiadne ďalšie výdavky. Ak áno, tak z približne 700 miliónov eur navyše tvorí podľa Matoviča 220 miliónov eur rezerva pre zdravotníctvo.

Lengvarský spokojný nie je

Podľa ministra zdravotníctva je ohrozená najmä stabilizácia personálu. "Už večer idem za premiérom," hovorí Vladimír Lengvarský. 

Po tripartite je jasné, že sociálni partneri z rozpočtu nadšení nie sú

Najmä odborári, či mestá a obce. Zamestnávatelia už tak kritickí nie sú, upozorňujú ale na to, že pri momentálnom zdražovaní energií by očakávali podporu, ako v ďalších štátoch únie. "O tom sa budeme baviť na budúcej tripartite. Posledný bod budú ceny energií," hovorí minister práce Milan Krajniak. 

Opozičný politik Pellegrini hodnotí dokument, ako rozpočet chudoby a zadlžovania, parafrázoval pritom ministra financií. "Pán Matovič, vy nenecháte Slovensku prázdnu špajzu, ale vyprázdnený a zadlžený dom aj so stodolou,“ hovorí Peter Pellegrini. 

Dohoda len o tom, že sa musia dohodnúť

A tripartitu tu už vo štvrtok, 14. októbra, vystriedajú ministri a v piatok potom rozpočet do Bruselu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy