Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zsuzsová je vinná z úkladnej vraždy Basternáka
Zdielať na

Zsuzsová je vinná z úkladnej vraždy Basternáka

BRATISLAVA / Alena Zsuzsová ide natvrdo do väzenia s najvyšším stupňom stráženia. Odsúdili ju na 21 rokov za dlho neobjasnenú vraždu lokálneho politika Lászloa Basternáka. Popravu bývalého primátora Hurbanova mala sprostredkovať pre jeho konkurenta. V prípade kedysi vystupovala ako radová svedkyňa. Trest si doteraz odpykával iba vykonávateľ vraždy Štefan Kaluz.

"Už by som len bola dúfala, keby bol ochotný spolupracovať a objasniť nám, prečo sa to všetko muselo stať," povedala Ildikó Basternáková, vdova po zavraždenom. Toto sú slová Ildikó Basternákovej bezprostredne potom, čo za popravu jej manžela odsúdili strelca Štefana Kaluza. O motívoch a objednávateľoch odmietol hovoriť. Zmenilo sa to, až keď polícia na jeseň 2018 zadržala Alenu Zsuzsovú pre podozrenia v úplne inom prípade - a to vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Kauza vraždy niekdajšieho hurbanovského primátora Lászloa Basternáka sa uzatvorila po 11-tich rokoch. Do väzenia za ňu ide aj Alena Zsuzsová. Najvyšší súd potvrdil, že vraždu lokálneho politika, ktorý bol v tom čase aj hlavným kontrolórom mesta, sprostredkovala. Objednať si ju u nej mal Roman Ostružlík, hlavný Basternákov dlhoročný oponent. Konflikty mali pre kanalizáciu či eurofondy a Zsuzsová mu pomáhala aj s politickou kampaňou. Na súde aj v stredu (13.10.2021) trval na svojej nevine. "Všetko bolo umelo vytvorené na mňa," vyjadril sa Hovorí Ostružlík, odsúdený.

Alena Zsuzsová do súdnej siene vôbec neprišla. Z väzobnej cely, kde bola doteraz, pocestuje do ústavu s najvyšším stupňom stráženia. A rovnako aj Vladimír Mosnár - Kaluzov kolega z SBS-ky, ktorý mu špinavú prácu dohodil. "Ja nie som stotožnený s tým rozsudkom, nesúhlasím s ním. Je to nelogické vysvetlenie. Nelogické vysvetlenie hlavne v motíve, nelogické vysvetlenie, že by za 4000 eur dal niekto niekoho zavraždiť," uviedol advokát Štefan Neszméry.


Okrem svedectva Štefana Kaluza sa prokuratúra opierala aj o slová Zoltána Andruskóa, ktorý voči Zsuzsovej svedčil aj v ďalších prípadoch. Pre Alenu Zsuzsovú je 21-ročný trest vôbec prvým právoplatným. Naďalej však ostáva obžalovaná aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Nechcel by som hodnotiť, aký dopad to bude mať na ďalšie konania, v ktorých je obžalovaná, ale minimálne to svedčí o jej osobnosti," povedal prokurátor ÚŠP Michal Šúrek. A nedávno na súd prišla aj obžaloba, podľa ktorej sa mala Zsuzsová podieľať na príprave vraždy dvoch prokurátorov - Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a v tom čase advokáta Daniela Lipšica.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy