Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muži z kysuckej osady zničili desiatky borovíc. Ich kôru potom predávali za pár eur
Zdielať na

Muži z kysuckej osady zničili desiatky borovíc. Ich kôru potom predávali za pár eur

KYSUCE / Kriminalisti z Čadce zadržali troch mužov, ktorí na Dolných Kysuciach v hospodárskom lese spečatili osud približne 35-tich borovíc. Na kmeňoch zosekali kôru, ktorú potom za pár eur predávali.

Borovice v hospodárskom lese na Dolných Kysuciach osekali traja muži z osady do takej výšky, do akej dočiahli. 60- až 90-ročné ihličnany sú po nepochopiteľnom zásahu odsúdené na smrť. "Čím viacej je lykovej časti odstránené, tým má strom menšiu šancu na prežitie," povedal Ján Korňan, lesný inžinier CHKO Kysuce. Kôru pritom trojica z Nesluše predávala v obci za pár eur, deväť vriec policajti zaistili.

Trojicu mužov z neďalekej osady už vyšetrovateľ z Čadce obvinil. "Z trestného činu porušovania ochrany stromov a krov spáchaného formou spolupáchateľstva," uviedol hovorca KR PZ Žilina Radko Moravčík. "Ja som chytal porážku. Videl som veľa vecí, nikdy som nevidel, aby niekto pre pár centov dokázal takto znehodnotiť stromy," skonštatoval Štefan Korista, lesné pozemkové spoločenstvo Dubie. "Je to nielen škoda na majetku, ale je to škoda aj environmentálna. Tie stromy plnili funkciu, zadržiavajú vlahu, môžu byť hniezdiskom vtákov. Toto považujem u nás za výnimočný prípad," skonštatoval Korňan.







Súvisiace články

Najčítanejšie správy