Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čaputová v lese: To, v akom stave zanecháme prírodu mladým, je dôležité
Zdielať na

Čaputová v lese: To, v akom stave zanecháme prírodu mladým, je dôležité

BRATISLAVA / Nad bratislavskou Račou, ste mohli stretnúť aj našu prezidentku. Zuzana Čaputová si vyšla na prechádzku so žiakmi bratislavskej Spojenej školy svätej rodiny, ktorá je zapojená do programu "Zelená škola". Hlava štátu chcela krátko pred odchodom na klimatickú konferenciu poznať aj názory generácie, ktorá dôsledky klimatickej krízy pocíti najviac.

Tentokrát privítal prezidentka svojich hostí v lese. "Cieľom tohto bolo vypočuť si hlas a názor mladej generácie, pretože to dôležité," povedala Zuzana Čaputová.  K lesu sa priviezla elektromobilom a miesto na diskusiu nevybrala náhodou. Je to jedno z bezzásahových území bratislavského lesoparku v správe mestských lesov. Tu sa neťaží a nezasahuje, s výnimkou úpravy chodníkov.

"Toto je les, kde sa v posledných rokoch hospodárilo najmenej," uviedol riaditeľ mestských lesov Matej Dobšovič. Vďaka tomu práve tu žijú aj vzácne živočíchy. Študenti, ktorí v škole riešia rôzne ekologické výzvy, hovorili prezidentke aj o bezmocnosti, keď na mnohé veci nemajú dosah. "Nemôžme robiť veľké veci. Môžeme pomôcť len separovaním. Máme limitované možnosti, čo môžeme spraviť," povedal jeden zo študentov. 

"Toto je globálny problém, len jednotlivec nestačí," uviedol zúčastnený mladík. Prezidentka odkazuje, že má zmysel začať od seba. "Je to len o tom ako sa pozerám na vlastnú spotrebu, kde odhadzujem odpad. Toto všetko sú len drobné rozhodnutia, ktoré majú svoj efekt. Je jasné, že veľké veci sa týkajú priemyslu a toto sú veci, ktoré musia urobiť politici," uviedla Čaputová. 

Prezidentka verí, že najbližšia veľká klimatická konferencia prinesie výsledky a jej účastníci, neprispejú len k väčšej uhlíkovej stope, ktorú spôsobia lietadlá, ktorými tam pricestujú. Aj na ekologickú konferenciu pocestuje prezidentka bežnou linkou. Práve kvôli uhlíkovej stope chce používať vládny špeciál len v prípadoch, ak bude prepravovať aj delegáciu a médiá. Avizovala aj ďalšie projekty. "Práve preto sme rozhodnutí využiť komerčnú linku," povedala Čaputová. 

V turistickom oblečení, ako prišla dnes, si ju médiá mohli nakrútiť naposledy pred voľbami, v rámci výstupu na Sitno. "Práve tento odev je pre mňa prirodzenejší. V prírode som často a cítim sa tu veľmi dobre," dodala Čaputová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy