Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Všetko, čo vieme o vrahovi s lukom a šípmi, ktorý v Nórsku zabil piatich ľudí
Zdielať na

Všetko, čo vieme o vrahovi s lukom a šípmi, ktorý v Nórsku zabil piatich ľudí

Archívna reportáž

NÓRSKO / Útočník ozbrojený lukom a šípmi v stredu, 13. októbra, večer zabil v meste Kongsberg na juhovýchode Nórska niekoľko ľudí a ďalších zranil. Informovala o tom polícia. Podozrivý bol zadržaný a zranení boli prevezení do nemocnice.

Polícia o ňom vedela už dlhšie

Polícia deň po vraždách priznala, že v minulosti bola s útočníkom v kontakte, keďže sa bála jeho radikalizácie po konvertovaní na islam. Zároveň prezradila identitu strelca, ide o 37-ročného Dána. "Vypúšťame tieto informácie, lebo ľudia na sociálnych sietiach, ktorí nie sú dostatočne oboznámení s danou situáciou, šíria nepravidivé klebety," znie stanovisko polície.

​Útoky sa odohrali na niekoľkých miestach v centre mesta, ktoré leží juhozápadne od nórskej metropoly Osla. O možnom motíve činu nechcel policajný šéf Oyvind Aas špekulovať, uviedla agentúra DPA.

"Muža, ktorý spáchal tento čin, polícia zatkla; podľa našich informácií ho spáchal sám," povedal Aas novinárom. "Môžeme bohužiaľ potvrdiť, že niekoľko ľudí bolo zranených a niekoľko tiež zabitých," povedal Aas. Počty obetí odmietol spresniť.

Útoky sa odohrali v rozsiahlej oblasti mesta Kongsberg, ktoré má približne 28 000 obyvateľov.

Podľa denníka Aftenposten polícia dostala pred 18:15h. niekoľko hlásení o človeku s lukom a šípmi. "Máme veľa svedkov, ktorých treba vypočuť a ​​teraz nemáme ďalšie informácie," povedal Aas na tlačovej konferencii.

Podľa nórskych médií bolo v meste nasadených veľa policajtov a nad centrom krúžil vrtuľník. Povolaní boli aj pyrotechnici. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali, niektoré štvrte boli policajne uzavreté.

Ako informoval hovorca slovenskej prezidentky, Martin Strižinec, Zuzana Čaputová poslala nórskemu kráľovi Haraldovi V. sústrastný telegram, v ktorom vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí. Hlava štátu zároveň zaželala zraneným skoré uzdravenie.

Podľa nórskej bezpečnostnej agentúry PST išlo o teroristický čin. "Útoky na náhodných ľudí na verejných miestach sú opakujúcim sa postupom medzi extrémistickými islamistami, ktorí vykonávajú teror na Západe,hovorí spoločnosť. Napriek tomu je podľa nej úroveň teroristickej hrozby v Nórsku stále mierna. Domáce úrady zverejnili aj štatistiky obetí. Útok neprežili štyri ženy a jeden muž, všetci vo veku od 50 do 70 rokov. Ďalšie tri osoby utrpeli zranenia.

Nórsko, inak tradične pokojná krajina, bola v minulosti dejiskom niekoľkých útokov pravicových extrémistov. Ten najhorší sa stal 22. júla 2011, kedy Anders Behring Breivik zabil 77 ľudí. Väčšinu z nich postrieľal na ostrove Utöya neďaleko Osla, kde mala stretnutie sociálnodemokratická mládež. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy