Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Malá rozmermi, no s veľkými cieľmi. Slovenská družica bude vo vesmíre sledovať gama záblesky
Zdielať na

Malá rozmermi, no s veľkými cieľmi. Slovenská družica bude vo vesmíre sledovať gama záblesky

SLOVENSKO/MAĎARSKO / Už o niekoľko týždňov by v Košiciach mali dokončiť družicu podobnú tej prvej slovenskej skCUBE. Jej rozmery budú tiež iba 10 x 10 x 10 centimetrov, no vybavením bude modernejšia. Prostredníctvom nej chcú vedci sledovať vo vesmíre gama záblesky, ktoré vznikajú napríklad pri zrútení sa hviezd do čiernych dier. Doteraz to robili len veľmi drahé a veľké satelity.

Prvá slovenská družica skCUBE zaujala vo svete. Bude tak mať hneď niekoľko pokračovateľov. Jednou z nich je GRBAlpha, ktorý vzniká v rámci medzinárodného vesmírneho projektu. Do vesmíru by sa mal dostať ešte tento rok.

Ide o jedinečný vedecký projekt, na ktorom sa podieľa Maďarsko, Japonsko a Slovensko. "Je v rukách a je plne financovaný maďarským astronomickým ústavom a tá druhá časť, v ktorej je reprezentovaná Slovenská republika, je príprava samotného satelitu, ktorý v sebe nesie inovované časti už tak úspešného prvého satelitu skCUBE. Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach bola oslovená začiatkom roka 2019, aby sa zúčastnila na tomto projekte," priblížil prodekan pre rozvoj Leteckej fakulty TU Košice Marek Košuda. 

"skCUBE bol taký nadšenecký projekt, chceli sme ukázať, že aj taká malá krajina ako Slovensko môže robiť takéto kozmické aktivity. GRBAlpha je ale už seriózny projekt, dalo by sa povedať až komerčný, pretože práve maďarská strana si zaplatila, aby sme pre nich postavili taký istý satelit," uviedol Jakub Kapuš, predseda Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity. 

To, čo by mal satelit o rozmeroch 10 x 10 x 10 centimetrov zvládnuť, majú všetci jasnú predstavu. "Hlavným vedeckým cieľom GRBAlpha je odskúšanie detektora gama zábleskov na obežnej dráhe," upresnil Norbert Werner, astrofyzik pôsobiaci na Univerzite Loránda Eotvosa a na Masarykovej univerzite. 

Pôvodne mal byť slovenský nanosatelit už hotový a v júli začať pracovať vo vesmíre. "Momentálne náš poskytovateľ vypustenia satelitu nás oboznámil s plánovaním nášho štartu na prvú polovicu novembra," vysvetlil Marek Košuda. 

Na Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach sa pripravuje aj špeciálna miestnosť na testovanie satelitu, ako aj pozemná riadiaca stanica. "Bude zabezpečovať komunikáciu medzi satelitom a Zemou," dodal Košuda. 

Ambície vedcov však nekončia pritom, aby bol slovenský nanosatelit úspešný pri svojej prvej misii. "Naším dlhodobým cieľom je mať na obežnej dráhe celú flotilu cubesatov, ktoré budú neustále monitorovať celú oblohu tak, aby nám v budúcnosti neušiel žiaden gama záblesk," poznamenal Norbert Werner. 

"Je to vlastne tá najmodernejšia astrofyzika, ktorej sa dnes astrofyzici venujú," uzavrel Jakub Kapuš. 

Viac o prelete prvej slovenskej vesmírnej družici sa dozviete tu: 

Súvisiace články