Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kočnerova knižnica: Vadala loboval u Troškovej, aby mu pomáhala na najvyšších miestach
Zdielať na

Kočnerova knižnica: Vadala loboval u Troškovej, aby mu pomáhala na najvyšších miestach

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bývalá asistentka expremiéra Roberta Fica Mária Trošková mala kontakt s mafiánom Antoninom Vadalom ešte v roku 2017, teda necelý rok pred pádom vlády. Hlavná štátna radkyňa si s členom talianskej Ndranghety, ktorého medzitým odsúdili za pašovanie drog, okrem iného dohadovala víkend v Miláne. Vadala zas od nej chcel rôzne službičky na colných úradoch a pripomínal jej svoju lojalitu: „ Vieš, že mám rád Smer aj premiér, lebo 12 rokov som bojoval pre Smer a budem aj ďalej, lebo veľa sú moji kamaráti.“

Prostredníctvom projektu nazvanom Kočnerova knižnica, ktorý sprístupnila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov Organized crime and corruption reporting project (OCCRP), žurnalisti postupne zverejňujú jednotlivé odhalenia, ktoré boli zadokumentované počas vyšetrovania vraždy a nachádzajú sa v Kočnerovej knižnici. Súčasťou tohto projektu je aj redakcia spravodajstva Televízie JOJ.

Reportáž uvidíte v Novinách o 19:30. 

5.2.2017 sa vtedajší trojnásobný premiér Robert Fico stretol v Tatrách so šéfom poľskej vládnej strany PiS Jaroslawom Kaczyńskim. Mária Trošková bola pri tom ako pri mnohých oficiálnych stretnutiach a bývalému partnerovi Vadalovi poslala fotografiu delegácie aj výhľad z lietadla. Ten jej odpisuje, že schudla, Trošková odpovedá, že jej nechutí: "Chcem odist z prace. Mas pre mna nejaku pracu?“ Pýta sa ho a o deň na to si dohadujú výlet do Milána.

V marci sú v kontakte opäť. Trošková Vadalu upozorňuje, nech jej píše cez šifrovanú komunikáciu Threema, lebo jej sledujú telefón. 5.3.2017 sa bývalý milenec lámanou slovenčinou pripomína opäť: "Papera, prosim tá zistuj a rob niečo žeby dali za riaditeľa na colnici do Michalovce ten pekarik lebo skrachujeme keď dajú iný chcuj," písal Vadala. Na Slovensku oficiálne podnikal s hovädzím dobytkom a vývozom mäsa. Troškovej v ďalšej správe vysvetľuje, že dali s bratom Brunom veľké peniaze do obchodov v Turecku: " ...a prídeme o tím, keby neurobíme prácu a bez toho človeka nie vieme lebo nestiahne nakladať kamiónu na čas pracovne dobe a konies som nervózni lebo všetko stoj a jediná ty môžeš trocha pomoc, prepáč.“ Trošková ešte v ten deň odpisuje, čo zistila: "Pytala som sa a minister povedal, ze on take veci neriesi. Takze sa musim opytat na vychode alebo priamo na vedení colnice."

​V tom čase bol ministrom financií, pod ktorého spadajú aj colníci Peter Kažimír, dnes už guvernér Národnej banky Slovenska. Cez hovorcu nám odkázal, že si nie je takejto komunikácie s Máriou Troškovou vedomý: "A nemal som ani dôvod sa takou vecou zaoberať. Ako minister financií som v roku 2012 prvýkrát v histórii krajiny presadil, že finančná správa nebola predmetom koaličných dohôd a politických nominácií.“ Na finančnej správe pracuje viacero zamestnancov s priezviskom Pekarik, jeden aj priamo v Michalovciach. Cez ich hovorkyňu sme sa pokúšali zistiť, či sa niektorý z nich uchádzal o post riaditeľa colného úradu v Michalovciach ako aj to, či boli preverovaní pre možné kontakty s Antoninom Vadalom, keďže samotný mafián sa zvykol chváliť svojimi konexiami medzi colníkmi a policajtmi. Priame odpovede sme nedostali: "Ani jeden z menovaných nie je a nikdy nebol riaditeľom colného úradu v Michalovciach. Ako sme v minulosti už viackrát informovali, okamžite po upozornení na potenciálne podozrenia z prepojení niektorých colníkov s menom A. Vadalu sme medializované informácie preverovali. Na základe informácií, ktorými disponujeme, sa však tieto medializované informácie nepotvrdili.“

Nebolo to pritom prvý raz, keď Antonino Vadala potreboval službu na finančnej správe. V roku 2014, keď Mária Trošková pracovala ako asistentka smeráckeho poslanca a neskôr šéfa bezpečnostnej rady Viliama Jasaňa, ju prosil, aby mu cez neho pomohla na bratislavskom daňovom úrade: "...povec Vilovi ze treba aby rozprával so šéfom lebo ked rozhoduje dobre teraz blave mi vratia vsetki peniaze co mi stoja kosice a hned dam aj jemu spat!! Máme malú cas a teraz záleží na jeho kamarát Bratislava!!!" 

Finančná správa nekomentovala ani túto komunikáciu: "Chceme ubezpečiť, že my sami máme záujem na preverení všetkých informácií. Pre ďalšie informácie o vyšetrovaní prípadu spojeného s osobou Vadala sa preto, prosíme, obráťte na políciu.“

"Informácie z mobilných telefónov sú súčasťou spisu "Kuciak, ktorý je na súde a polícia ho už nemá k dispozícii. Podľa medializovaných informácií sa nedá vyhodnotiť, či ide o spáchanie trestného činu, keďže nepoznáme presné znenie správ, ani ich časovú os a jednotlivé súvislosti," uviedol hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka.

Policajný prezident Milan Lučanský pred rokom ubezpečoval, že preveria komunikáciu Vadalu a Troškovej a otvoria tiež všetky staré spisy z rokov 2010 až 2013, ktoré sa týkali možných nelegálnych aktivít tohto Taliana usadeného na Slovensku. Benátsky súd, ktorý ho poslal za mreže na 9 rokov za pašovanie drog totiž vo svojom rozhodnutí spomína, že na drogový biznis využíval svoju slovenskú firmu Terra Real.

Ako však pred časom upozornil týždenník Trend, polícia sa v minulosti zaujímala aj o Máriu Troškovú a to pre neobvyklé finančné transakcie v ďalšej Vadalovej firme AV Real. Trestné stíhanie však ani nezačali. Či sa v tejto veci niečo zmenilo po kontrole starých spisov, a či polícia zistila nové skutočnosti okolo Vadalových firiem a prípadnom pôsobení Márie Troškovej v jeho obchodných aktivitách, zatiaľ polícia nekomentovala. Ficova asistentka si však minimálne v komunikácii s Vadalom bola vedomá toho, že jeho biznis nie je úplne kóšer. 2. Októbra 2014 mu píše: "Do p**e, ty nemas svoju kartu??!!! Hned zajtra zrusim ucet!! Nepotrebujem, aby si cez moje meno pouzival kartu a peniaze!!! Koli tebe som nedostala pracu!!! Lebo vyslo ze cez mna prepieras peniaze!!! Chod uz do riti!!! Zajtra rusim ucet, mam toho dost!!! Ked chces, povedz si manzelke a ona ti otvori ucet!!!"

Vadala sa bráni, že nič také nerobí, Mária oponuje: "Siska ma eviduje ako tvojho bieleho kona ty ch*j a mam to od najvyssieho cloveka!!! Sa spametaj!!! Nic uz od teba nechcem!!! Mohla som mat skvelu pracu a klud od idiotov!! Koli tebe mi vsetko padlo a som bez penazi!!! Daj mi pokoj!!!"

Bývalý milenec jej vzápätí na oči vyhadzuje, čo pre ňu urobil: "A prečo kvoly mna ti padlo? Lebo si bola frajerka? Ze som ti dal pracu? Peniaze? Vilko? Co? Daj si hlavu do poriadku ja som zmerak nie som opozicie a nie vidim prečo mi maju robit intrig."

Mária Trošková so svojou minulosťou absolvovala po boku Roberta Fica mnohé zahraničné cesty a pracovné stretnutia s európskymi vrcholovými politikmi. Nemala pritom bezpečnostnú previerku. SIS tvrdí, že priamo voči nej spravodajskú činnosť nevykonávala, na druhej strane naznačuje, že sa zaujímala o rodinu Vadalovcov keď "spravodajsky rozpracovala aktivity tých domácich a zahraničných osôb, ktoré mohli súvisieť s organizáciou vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.“ Tu treba pripomenúť, že v počiatkoch vyšetrovania sa polícia zaoberala aj talianskou stopou.

Robert Fico na otázky týkajúce sa jej kontaktov s Vadalom neodpovedal. Mária Trošková pred našou kamerou utiekla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy