Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vedci stratili kontakt s prvou slovenskou družicou skCUBE
Zdielať na

Vedci stratili kontakt s prvou slovenskou družicou skCUBE

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slovenskí vedci stratil kontakt s prvou slovenskou družicou skCUBE. V noci z 12. na 13. januára sa podľa portálu kozmonautika.sk družica náhle odmlčala.

"Posledný dátový packet bol našou pozemnou stanicou prijatý o 21:32:21 UTC. Predpokladaný výpadok nastal po polnoci 13.1. 2019 pravdepodobne v oblasti juhoamerickej anomálie, kde sme už dlhšie pozorovali nadmerné prehrievanie satelitu," uvádza stránka kozmonautika.sk. 

Podľa stránky viaceré pokusy počas posledných dvoch dní boli neúspešné. "Príčiny budeme ďalej skúmať a pomôžu nám získať čo najviac skúseností do ďalších projektov. Dlhodobé merania naznačovali, že elektronika satelitu postupne degraduje, s najväčšou pravdepodobnosťou vplyvom radiácie," píše sa ďalej na stránke. 

Družica ​skCUBE vyštartovala do vesmíru 23. júna 2017 na palube indickej nosnej rakety. Slovensko sa tak stalo 78. krajinou sveta, ktorý vlastnými silami postavila a vypustili do vesmíru družicu. 

Približne 20 minút po štarte sa oddelila od nosného stupňa raketového nosiča, ďalších 30 minút trvalo, kým otvorila svoje komunikačné antény a začala posielať prvé signály z vesmíru. Už počas prvého obletu Zeme zachytil signály z družice skCUBE ako prvý rádioamatér Dmitrij Paškov z Moskvy.

 “V prvom momente sme sa veľmi tešili, ale čakali sme až na definitívne potvrdenie z našich anténnych systémov, že je naozaj všetko v poriadku," priblížil vtedy dramatické chvíle vedúci projektu Jakub Kapuš. V momente, keď sa úspech potvrdil, podľa neho "v celom tíme zavládla obrovská radosť a úľava, že sa nám úspešne podarilo vyvinúť a postaviť družicu, ktorá prežila nielen náročné podmienky štartu rakety do vesmíru, ale aj samotné nehostinné prostredie vo vesmíre”.

​Niekoľko dní na to, začiatkom júla, mala družica prvé problémy. 

​Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články