Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovenská družica skCube má vo vesmíre problémy
Zdielať na

Slovenská družica skCube má vo vesmíre problémy

BRATISLAVA / Prvá slovenská družica skCube má problémy. V sobotu ráno, keď sa dostala do dosahu anténových systémov na Slovensku, prestala posielať informácie.

Tím, ktorý družicu vyvíjal, sa ju snaží nakopnúť pomocou príkazov, ktoré posiela cez komunikačný systém. Zatiaľ je však príčina poruchy neznáma. Mohlo ísť o zrážku s inou družicou, mikro-meteoritom, alebo ju poškodila silná radiácia. Vedci sa budú snažiť chybu opraviť tak, že podobným podmienkam vystavia jej dvojičku v laboratóriu

Družica skCUBE je malý satelit v tvare kocky s rozmermi 10x10x10 centimetrov a hmotnosťou okolo jedného kilogramu. Jej pracovná obežná dráha bude vo výške 450 až 720 kilometrov nad zemským povrchom. Na svojej palube ponesie malú kameru, a tiež hlavný experiment pre príjem veľmi dlhých rádiových vĺn pochádzajúcich z hlbín vesmíru a horných vrstiev atmosféry.

Letový exemplár prvej družice vyvinutej a postavenej slovenskými inžiniermi a vedcami predstavili 7. januára v Bratislave. Slovensko je z okolitých krajín poslednou, ktorá nevyslala na obežnú dráhu Zeme vlastnú družicu.

Súvisiace články