Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mobilné aplikácie, ktoré dokážu zmeniť život
Zdielať na

Mobilné aplikácie, ktoré dokážu zmeniť život

BRATISLAVA / Mobilné aplikácie sú dnes samozrejmosťou pre každého. Postupne sme prešli zo stolových PC na notebooky, vedľa tučných klientov sa objavili tenkí, aplikácie sa sprístupnili cez internet, intranet alebo extranet. Podľa viacerých prognóz zamestnanosti a práce spôsobia mobilné aplikácie revolúciu.

Nájdu všetko, aj záchod

Mobilné aplikácie prežívajú obrovskú popularitu práve preto, že dokážu vyhľadať v lokalite, v ktorej sa práve nachádzate, rôzne služby. Dokonca ich môžete sami ponúknuť. "Ak chcem v Bratislave vyhľadať napríklad záchod, tak ho prostredníctvom mobilnej aplikácie dokážem nájsť," vysvetľuje IT špecialista Ondrej Macko.

Znie to neuveriteľne, ale živiť by nás mohol aj záchod v našom vlastnom byte a to nasledovne: Zadáte ponuku do mobilnej aplikácie, kde si ju náhodný pocestný môže vyhľadať a vašu službu za poplatok využiť.

Šťastnejší život?

Na aplikáciách môže svoje služby ponúkať napríklad remeselníci. Ak má niekto voľný čas, dokáže ponúknuť pomoc. Podobný trend potvrdzujú aj viaceré prognostické štúdie. Mobilné aplikácie môžu výrazne ovplyvniť zamestnanosť. "Končí éra jedného povolania," myslí si psychologička Sylvia Porubänová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Namiesto jedného povolania môžete vykonávať niekoľko rôznych zručností, ktoré vás živia. Budete však musieť prejsť viacerými rekvalifikáciami. Získate však niekoľko výhod a znížite životné náklady. Zmena činnosti zabráni vyhoreniu či prípadným depresiám z jednotvárnej činnosti. "Je to perspektíva smerom k zmysluplnejšiemu, bohatšiemu a možno aj šťastnejšiemu životu," dodala psychologička.

Súvisiace články