Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Pozor na nebezpečné mobilné aplikácie. V hre sú vaše peniaze!
Zdielať na

Pozor na nebezpečné mobilné aplikácie. V hre sú vaše peniaze!

BRATISLAVA / Mobilné aplikácie patria medzi odvetvie, ktoré sa veľmi rýchlo rozvíja. Dnes už majú užívatelia mobilných telefónov možnosť sťahovať si tisíce aplikácií. Pri sťahovaní však treba dávať pozor, niektoré aplikácie sa vám môžu nečakane predražiť.

Mobilné aplikácie sú stabilnou súčasťou nášho života

Dnešná doba ponúka množstvo rozptýlenia, napríklad vo forme aplikácií pre mobilné telefóny, tablety alebo PC. Pokiaľ máte smartfón alebo tablet, s veľkou pravdepodobnosťou na ňom máte nainštalované aj hry.

Nielen Slováci uprednostňujú programy, ktoré sa tvária, že sú zadarmo. No nie vždy je tomu tak. Niektoré aplikácie sa len tvária, že sú zdarma. To sa môže časom prejaviť nemilou grimasou užívateľa aplikácie, keď zistí, že aplikácia, ktorú si zdarma stiahol, žiada zaplatiť poplatok.

Nie všetky mobilné aplikácie sú zdarma

"V súčasnosti je na trhu v EU asi 50 percent online hier, ktoré sú ponúkané ako bezplatné ale vo finále obsahujú nejaký poplatok. Európska komisia obdržala veľké množstvo sťažností od spotrebiteľov z celej Únie," uviedla hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. 

Aplikácie sú technologické odvetvie na vzostupe, ktoré len v Únii v najbližších rokoch dosiahne predpokladanú hodnotu 63 miliárd eur. Tvorcovia aplikácií chcú samozrejme zarábať a tak skúšajú rôzne postupy.

"Vo všeobecnosti existujú tri druhy aplikácií. Tie zadarmo, platené a také, ktoré zarábajú, ale sú pôvodne zadarmo," vysvetľuje vývojár mobilných aplikácií Samuel Pokorný. Protirečenie je iba zdanlivé. Takéto hry sa volajú aj "freemium" - dajú sa hrať aj úplne zadarmo, no ak ste nedočkavý, prípadne túžite po prémiových vymoženostiach, tie sú len za eurá z vašej kreditnej karty.

Pri výbere aplikácie treba byť opatrný

"Vývojári sa snažia poskytovať aj prémiový obsah a za ten požadujú peniaze," upozorňuje Samuel Pokorný. To však musí byť spotrebiteľovi vopred jasné. Podľa vývojára mobilných aplikácií, užívateľ vždy vie kedy je aplikácia platená. Osobitnú kategóriu tvoria hrajúce sa deti, ktoré môžu svojim rodičom vyrobiť poriadne účty nákupom v rámci hier.

Stáva sa však, že sa deti v zápale hry nechtiac potvrdia platbu. "Stačí, ak rodič na mobilnom zariadení nepovolí takzvané mikroplatby," dodal vývojár. Ak nemáte záujem o nevyžiadaný platený odkaz, treba pozorne čítať informácie o aplikácii.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články