Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pokuta za používanie mobilnej aplikácie? Aj to je možné!
Zdielať na

Pokuta za používanie mobilnej aplikácie? Aj to je možné!

LOS ANGELES / Developeri či tvorcovia mobilných telefónov chcú svojich zákazníkov zabaviť, ale aj im uľahčiť život. V USA vyvolali mobilné aplikácie vlnu štrajkov a nepokojov. A to až do takej miery, že za používanie tejto služby polícia pokutuje vodičov. Tento problém musí riešiť vláda.

Taxikári prichádzali o tučné zisky

V Spojených štátoch nemôžete ponúknuť odvoz vlastným autom. Respektíve koledujete si o pokutu. Za všetko môže aplikácia v smarfóne.

Mobilné aplikácie, ktoré vám vyhľadajú vodiča idúceho rovnakým smerom ochotného vás odviesť, sú v Kalifornii zakázané. Postarali sa o to taxikári, ktorých mobilná služba pripravila o zákazníkov.

Tvorcovia aplikácie sa obrátili na senát

Potom ako bolo v San Franciscu pokutovaných 11 ľudí za použitie aplikácie, jej tvorcovia požiadali kalifornský senát o pomoc. "Dostali sme návrh, za akých podmienok by sa aplikácia mohla používať v budúcnosti," hovorí hovorca Úradu verejnej dopravy v Kalifornii.

Zdieľať svoje auto budú môcť šoféri s čistým trestným registrom s tí, ktorí si priplatia špeciálne poistenie. Pôvodným zámerom aplikácií bolo znížiť počet áut na preplnených amerických cestách. To, ako dopadne súboj medzi taxikármi a užívateľmi, rozhodne kalifornský senát 5. septembra.

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy