Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Krádeže platobných kariet. Vráti nám niekto odcudzené peniaze?
Zdielať na

Krádeže platobných kariet. Vráti nám niekto odcudzené peniaze?

BRATISLAVA / Kreditky dnes už nie sú ničím výnimočným. Používame ich čoraz častejšie či už v obchodoch alebo na internete. Stačí však malá nepozornosť a zaplatíte za ňu. Nejednému majiteľovi kreditnej alebo platobnej karty zlodeji urobili na účtoch poriadny prievan. Každoročne takto Slováci prídu o státisíce eur, z ktorých väčšinu už nikdy neuvidia. Polícia je totiž na takýchto podvodníkov často prikrátka.

Ak vám zmizne karta, ihneď kontaktujte banku

Stačí chvíľková nepozornosť a môžeme sa ocitnúť bez peňazí a platobnej karty. Na slabšiu ostražitosť sa zlodeji zameriavajú najmä v letných mesiacoch a rafinovane nám vybielia celý účet. "V minulom roku sme zaznamenali 1527 takýchto prípadov, kde bola spôsobená škoda 1,6 milióna eur," upresnil Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného Zboru SR.

Počet prípadov sprenevery cudzích peňazí síce u nás v poslednom čase klesá, čo sa však už nedá povedať o výške sumy. Ak sa už niečo podobné prihodí, potom je dôležité ihneď kontaktovať banku a telefonicky oznámiť stratu, či krádež karty. "Mesačne z rôznych dôvodov zablokujeme priemerne 2000 platobných kariet," povedala Marta Cesnaková, z mediálneho oddelenia banky.

Kontrolujte si pravidelne pohyb na svojom účte

Je to bezplatné a môžeme tým ušetriť kopec času a zbytočných vybavovačiek. Následne však treba požiadať o vystavenie novej karty. "S vydaním novej platobnej karty však banke vznikajú náklady, preto je tento úkon spoplatnený," dodala Cesnaková.

Horšie je, ak sa zlodej stihne pred zablokovaním obslúžiť a nabúra sa do nášho účtu.
"Odporúčame pravidelne kontrolovať stav účtu a v prípade podozrenia, že je s ním manipulované, ohlásiť to banke a ak ide o trestný čin, tak polícii," hovorí Michal Slivka. "Ak sa preukáže, že neporušil pravidlá bezpečného používania platobnej karty, banka mu peniaze vráti," dodala Cesnaková.

PIN si pamätajte, nezapisujte

Banka vám však s najväčšou pravdepodobnosťou odmietne uhradiť škodu, ak sa preukáže, že majiteľ karty mal pri nej napísaný aj jej PIN kód. "Odporúčame majiteľom platobných kariet, aby si PIN pamätali a nenosili ho so sebou na príklad na papiery alebo v mobile." upozorňuje Michal Slivka. Kým v niektorých zahraničných krajinách je možné stratu či krádež karty poistiť, u nás takúto službu nemáme.

"Hotovosť, ktorú máme uloženú v banke a používame na jej vybratie kartu sa poistiť nedá. K platobnej karte ponúkame cestovné poistenie, ktoré však kryje iné riziká," upresnila Lucia Muthová, hovorkyňa poisťovne. Preto naďalej platí, že najlepšia prevencia je ostražitosť.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy