Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor! Neplatné bankovky môžete dostať aj v banke
Zdielať na

Pozor! Neplatné bankovky môžete dostať aj v banke

BRATISLAVA / Keď vám v obchode dajú neplatnú bankovku, poviete si, že sa to môže stať. Takúto chybu však rozhodne nečakáme v banke. A predsa sa to môže stať. A tak musíte byť obozretní aj v banke. Neplatné bankovky zahraničných mien vám totiž môžu nechtiac vydať aj tam.

Banka si neplatnú bankovku niekedy nevšimne

Stáva sa totiž, že do banky prinesú už neplatné bankovky klienti a banka si to jednoducho nevšimne a posunie ich ďalšiemu klientovi. Platí to napríklad pre 50 českých korún, ktoré boli vymenené v roku 2011 za mince.

"České koruny a maďarské forinty. To sú najmä okolité krajiny, kde Slováci chodia," uviedol hovorca banky Štefan Frimmer. "200-forintová bankovka, ktorá stratila platnosť v roku 2009 kedy ju nahradila minca," uviedol Michal Kopecký z tlačového oddelenia banky.

Kým národné banky príslušnej meny takéto peniaze ešte zamieňajú, v slovenských bankách už s tým môžete mať problém. Za poplatok ich však niektoré môžu odkúpiť. "V prípade bankoviek, ktoré už nie sú platné, sú v tzv. prekluzívnom období, ktoré môže trvať desiatky rokov, tak je poplatok vo výške 5% z hodnoty tej bankovky," dodáva Kopecký.

V USA platné bankovky od roku 1928

V zahraničí vás však môžu zmiasť aj platné bankovky, ktoré vyzerajú, že už majú svoju životnosť dávno za sebou. V USA alebo Kanade môžete nájsť napríklad 10 dolárov hneď vo viacerých verziách. "Americké doláre sú zaujímavé v tom, že v podstate všetky bankovky, ktoré boli vydané od roku 1928 sú stále platné," tvrdí Kopecký.

Podobne ešte sa nevie dokedy, bude obiehať aj pôvodná verzia 5 eurovky. Z obehu sa zatiaľ sťahujú postupne a najmä opotrebované bankovky. "5-eurové bankovky pôvodnej série je ešte možné dostať aj v bankách a ako výdavok aj v obchodoch," uviedla hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články