Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
325 €? Túto mizernú sumu dostane na penziu polovica Slovákov!
Zdielať na

325 €? Túto mizernú sumu dostane na penziu polovica Slovákov!

BRATISLAVA / Po odchode do dôchodku hrozí chudoba viac ako miliónu pracujúcich na Slovensku. Naše platy sú totiž príliš nízke a mnohým ľuďom prisúdi štát dôchodok pod hranicou chudoby.

Polovici pracujúcich hrozí chudoba

Plat do 700 eur mesačne má na Slovensku približne 1 150 000 ľudí, čo je takmer polovica všetkých pracujúcich (49, 62 percent). Z toho 605 000 žien a 542 000 mužov. Týmto ľuďom po odchode do dôchodku hrozí chudoba. Štát bude týmto ľudom po odchode do dôchodku vyplácať menej ako 325 eur mesačne, čo je pod hranicou chudoby.

"Aby sa naozaj všetky tieto skupiny ľudí, ktoré sú ohrozené chudobou, vedeli potom dôstojne žiť," povedal Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív.

Aj v súčastnosti majú dôchodcovia problém vyžiť

Nízky dôchodok im však takýto dôstojný život nezaručí. Poznajú to aj súčasný dôchodcovia. "Niekto míňa peniaze na alkohol alebo jedo v reštauráciách, toto však neprichádza do úvahy. Ani ku kaderníkovi nejdem, sama sa strihám. Môj dôchodok mi vychádza len na nájom, služby. Mám 325 eur a to nie som sama, takých žien je kopec," takáto realita je v súčastnosti medzi dôchodcami.

Takýto dôchodok majú aj zdravotne postihnutí. Zo všetkých štátov EÚ sme v rozdeľovaní peňazí do Sociálnej oblasti dopadli hrozivo. "Slovensko skončilo z 27 krajín na poslednom 27. mieste," upresnil Martin Halás.

Minimálny dôchodok nad hranicou chudoby

Investujeme teda najmenej peňazí z nášho rozpočtu na rast platov a dôchodkov. Lepšie sú na tom aj napríklad Rumuni. Situáciu si uvedomuje aj Ministerstvo práce. Už v auguste predloží návrh na zmeny.

Garanciou dôstojného života by malo byť zavedenie takzvaného inštitútu minimálneho dôchodku, ktorý by bol nad hranicou chudoby. S tým súhlasí aj ministerstvo. "Plánujeme ho predstaviť začiatkom roka 2014, ľudia, ktorí si poistným zaslúžili dôchodok, by nemuseli čakať na doplatenie hmotnej núdze do životného minima," upresnil hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Michal Stuška

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Dôchodcovia sedia na lavičke_jeseň_rozprávajú sa_ilustračné

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy