Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
VIDEO: Slovensko sa môže vo svete vinárov pochváliť unikátom. Máme vinicu, ktorá nikdy nezamrzne
Zdielať na

VIDEO: Slovensko sa môže vo svete vinárov pochváliť unikátom. Máme vinicu, ktorá nikdy nezamrzne

TAJNÁ / Vinica, ktorá nikdy nezamrzne! Takýmto unikátom sa môžu pochváliť v malej obci Tajná. Dôvodom je výnimočná poloha vinice, ale aj dva vrchy Inovec a Zobor. Vinič na tomto mieste už vydržal aj 20 stupňové mrazy.

Toho čoho sa mnohí vinári obávajú počasia a mrazov sa na tomto mieste určite nemusia. Tento vinič, zdolá naozaj všetko za dlhé roky vydržal aj extrémne mrazy. "Každý deň v roku tu fúka vietor čo má vplyv, že náš vinohrad je mrazuvzdorný. Počas vegetácie sa úplne osušia z vetra a choroby sa nemajú kde uchytiť," vysvetlil majiteľ vinice Rastislav Demeš. Nestačí však iba dobrá poloha či vietor, dôležité je aj to, akým smerom je vinič nasadený. "Orientoval sa na juhozápad, kedy prefúkne ten rad ten vietor. My sa nachádzame akurát v časti, ktorá je v nadmorskej výške 180 metrov nad morom," poznamenal Rastislav. V minulosti však boli vinice zasadené na opačnú stranu a s počasím sa popasovať nedokázali, tak ako to je v súčastnosti. 

Rodinné vinárstvo je zaujímavé svojou polohou, v diaľke ho obklopuje z jednej strany vrch Inovec a z druhej Zobor. Ľadové víno by však vyrobiť dokázali, na rozdiel od viniča by hrozno totiž zamrzlo. V tejto unikátnej vinici vyrábajú viaceré druhy vín, biele, červené ale i ružové. Víno potom dozrieva v pivnici a napríklad aj v klasických sudoch z dubového dreva. "Má ovocnú chuť. Nám víno zreje v nich minimálne rok a viac," dodal majiteľ Rastislav. 

Aj víno podlieha móde a toto je dôkaz: 

Súvisiace články