Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kauza vynúteného odchodu Egypťana Mohameda: Rodina bojuje ďalej, slovenské orgány nútia konať
Zdielať na

Kauza vynúteného odchodu Egypťana Mohameda: Rodina bojuje ďalej, slovenské orgány nútia konať

SLOVENSKO/ HURGADA / V kauze vynúteného odchodu Egypťana Mohameda zo Slovenska nastali ďalšie nové okolnosti. Do kauzy už vstúpil Najvyšší súd SR. Cudzinecká polícia ale na svojom rozhodnutí trvá. Našu krajinu preto opustila aj Mohamedova manželka Ľubka spolu s dvoma malými synmi. Už takmer sedem mesiacov žijú v Hurghade, kde prežili aj tohtoročné Vianoce.

"Bolo to ťažké. A boli to asi najsmutnejšie Vianoce, ktoré som kedy mala, lebo boli prvé bez mojich rodičov. O to viac mi to bolo ľúto, že ja so svojou rodinou tam byť nemôžem," opísala svoje pocity manželka Mohameda Ľubka. Rodina Mohameda musela svoj život pobaliť do pár kufrov a 3. júla opustili Slovensko. Rozlúčka bola bolestivá. Kvôli malým synčekom sa ale nevzdali a skúsili im vytvoriť zázemie v Hurgade. Starší syn už chodí do tamojšej škôlky a Egypťan Mohamed si našiel prácu. "Veľmi som na neho pyšná. Naozaj si našiel super prácu, o ktorej by na Slovensku, za takú krátku dobu určite mohol iba snívať ako cudzinec," podotkla manželka. 

Tento prípad sa ešte počas leta vrátil zo súdu späť na políciu. Tá totiž nečakane obnovila konanie, v ktorom si opravila chybu. A Egypťanovi Mohamedovi opäť zamietla trvalý pobyt na Slovensku, pretože podľa polície ohrozuje bezpečnosť štátu. Na naše otázky ale policajné prezídium už dva týždne neodpovedalo.  

Podľa poškodenej v tejto veci ale polícia urobila aj ďalšie rozhodnutia. "A potom prišlo ďalšie prekvapenie, kedy zasa zrušili to rozhodnutie, ktorým zrušili to rozhodnutie. Takže myslím, že už každému môže byť z toho jasné, že je v tom jeden veľký bordel," vysvetlila Ľubka.

 To znamená, že opäť bolo platné pôvodné rozhodnutie polície, ktoré Mohamed žaloval na súde. Senát ale vec medzitým odmietol, keďže prípad polícia otvorila. A novú žalobu na to isté rozhodnutie nie je možné podať. "Tým, ako keby zobrali tú možnosť tej osobe sa brániť v rámci súdneho konania, pretože to súdne konanie bolo zastavené kvôli zrušeniu," vysvetlil advokát Milan Ficek. 

Vráti sa prípad na začiatok? 

Poškodení manželia sa preto obrátili na najvyšší súd. Ten má totiž v kompetencii túto vec na okresný súd vrátiť. Môže rozhodnúť aj tak, aby ju prvostupňový súd otvoril a riešil. Mohamed s manželkou preto podali kasačnú sťažnosť. "Predmetná kasačná sťažnosť bola Najvyššiemu súdu SR doručená 8. novembra 2019. Termín rozhodnutia vo veci zatiaľ nie je vytýčený," uviedol v stanovisku Najvyšší súd SR. Polícia nám aktuálne stanovisko v tejto veci neposkytla ani v júli. Opakovane sa ale opierala o rozhodnutie SIS. Napriek tomu s tajnou službou v zhode nie je. 

"Dôvodom na zamietnutie žiadosti bol nesúhlas spravodajskej služby podľa paragrafu 125 ods. 6," píše sa v stanovisku Policajného prezídia zo 16. júna 2019. "Stanovisko SIS v takomto prípade nie je pre UBHCP záväzné," píše sa v stanovisku SIS zo 16. júna 2019. 

Postup polície v tomto prípade označila ako nezákonný verejná ochrankyňa práv. Osud rodiny Mohameda nebol ľahostajný ani Egyptskému veľvyslanectvu, ktoré žiadalo o pomoc prezidentku Zuzanu Čaputovú. Nič ale nepomohlo, rodina musela opustiť krajinu. Aj podľa odborníka na právo je ale verdikt polície v rozpore so zákonom. "Stále dochádza podľa môjho názoru k porušovaniu ústavných práv. Pretože existuje rozhodnutie ústavného súdu, ktoré hovorí, že osoba by mala vedieť o tom, prečo je považovaná za nebezpečnú v SR," dodal advokát Milan Ficek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy