Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Egypťan Mohamed s rodinou opustili Slovensko. Nádej vystriedalo odhodlanie bojovať za návrat
Zdielať na

Egypťan Mohamed s rodinou opustili Slovensko. Nádej vystriedalo odhodlanie bojovať za návrat

BRATISLAVA / Egypťan Mohamed, ktorého polícia administratívne vyhostila z dôvodu, že ohrozuje bezpečnosť v štáte, v stredu večer opustil Slovensko. On sám sa neubránil slzám. Náš štát zároveň opustili aj traja Slováci, jeho manželka Ľubka a dvaja malí synovia. Rozlúčka bola veľmi bolestivá.

"Nič zlé som na Slovensku nerobil, neviem prečo idem preč takto," povedal Mohamed. Pekné slová má pre zaťa aj svokor a nechápe, čo sa vlastne stalo. "Je to pre nás nepochopiteľné. Zať je jeden vynikajúci človek. Je to jedna krásna rodina," povedal otec Ľubky. 

Nešťastná rodina Egypťana Mohameda do poslednej chvíle dúfala, že situácia, v ktorej sa ocitli sa zvráti. Tak sa ale nestalo. Mohamedovi skončil legálny pobyt na Slovensku a našu krajinu musel opustiť. Jeho manželka aj s dvomi synmi odišla s ním. Svoj život museli vtesnať do niekoľkých kufrov. Pre celú rodinu to bolo veľmi ťažké. "Slovensko je môj domov. Ešte stále mi to nedochádza, že som z neho vlastne musela odísť. To boli najťažšie momenty, keď som musela zavrieť byt," povedala s plačom Ľubka. 

Do Egypta si mohli zbaliť len to najnutnejšie. Dôraz ale kládli na to, aby to bol pre deti čo najmenší šok. Zbalili pre ne aj slovenské knižky. Najťažšie chvíle pre príbuzných nastali, keď rodina odchádzala do odletovej haly. Slzám sa neubránil ani Mohamed.

Problém sa spustil pred pol rokom, a to stanoviskom SIS, že je dôvodná obava, že Mohamed ohrozí bezpečnosť štátu alebo verejný poriadok. SIS sa ale s políciou dostala do konfliktu. "V zmysle platnej zákonnej úpravy stanovisko SIS v takomto prípade nie je pre Úrad hraničnej a cudzineckej polície záväzné," uvádza sa v písomnom stanovisku SIS.

"Dôvodom na zamietnutie žiadosti bol nesúhlas spravodajskej služby podľa paragrafu 125 ods. 6.," uvádza sa v stanovisku Prezídia Policajného zboru. 

Postup polície ako nezákonný označila verejná ochrankyňa práv, ktorá okamžite podala podnet na Generálnu prokuratúru SR. Následne do prípadu vstúpilo aj Egyptské veľvyslanectvo v Bratislave. Konzulka žiadala o stretnutie aj prezidentku. "Prezidentka vníma situáciu, v ktorej sa rodina ocitla, nebude ale vstupovať do kompetencií orgánov, ktoré v danej veci rozhodli," uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"V uvedenom prípade bola prijatá Charge d´ Affairs Egyptského veľvyslanectva v Bratislave. Čo sme jej uviedli, že budeme celú záležitosť tlmočiť príslušným orgánom Slovenskej republiky, čo sa už stalo 2. júla," povedala hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

Nešťastní manželia chcú o opätovnú možnosť bývania na Slovensku bojovať aj na diaľku z Hurgady. So súdom, na ktorý podali žalobu, chcú byť plne súčinní. Ten ale ešte nevytýčil ani termín konania, nakoľko mu doteraz nebol v tejto veci nebol doručený spis. "Musíme si nájsť druhý domov, keď sme ten slovenský stratili," povedala Ľubka. 

Manželia sa nevzdávali nádeje do poslednej chvíle. Bojovať ale budú naďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy