Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žilinou v tomto roku otriasli dve brutálne vraždy. Iba 16-ročná Judita sa už čoskoro postaví pred súd
Zdielať na

Žilinou v tomto roku otriasli dve brutálne vraždy. Iba 16-ročná Judita sa už čoskoro postaví pred súd

ŽILINA / V tomto roku otriasli Žilinou dve brutálne vraždy. Prvá sa stala ešte vo februári, druhá v máji. Miroslav, ktorý v prenajatom byte na sídlisku Hájik zavraždil manželku a 15-ročného syna si na spravodlivosť nepočkal. 16-ročná Judita, ktorá je obžalovaná z vraždy kamaráta a spolužiaka Tomáša, sa už čoskoro postaví pred senát okresného súdu v Žiline.

Miroslav zavraždil svoju 47-ročnú manželku Andreu a 15-ročného syna Lukáša. Dobodal ich v spánku. Potom, čo čin spáchal, pokúsila sa o samovraždu, tá mu ale nakoniec vyšla až o pol roka neskôr krátko pred tým, ako mal začať proces. Trestné stíhanie tak zastavili.

"V zmysle trestného poriadku nie je možné pokračovať v trestnom stíhaní a trestné stíhanie musí byť zastavené proti osobe, ktorá zomrela," uviedla ešte v auguste hovorkyňa krajského súdu Lenka Belavá. 

V máji otriasla Žilinou ďalšia brutálna vražda. Len 16-ročného študenta gymnázia, z tej obvinili vtedy 16-ročnú Juditu, Tomášovu spolužiačku. Bol štvrtok na sídlisko Vlčince sa popoludní ponáhľali záchranári. Judita im mala povedať, že ich v byte napadol muž, ktorý sa vydával za elektrikára. "Že ide opisovať hodiny, tak že sa dostal dnu," uviedol vtedy svedok. 

​Tejto verzii najskôr uverili aj policajti a v deň vraždy skutočne hľadali v uliciach mesta muža v monterkových nohaviciach. Žiadne pátranie ale počas ďalších dní nevyhlásili. Judita, ktorá si zranenia na rukách mala spôsobiť sama, bola v nemocnici, už o tri dni neskôr ju polícia obvinila z brutálnej vraždy. Tomáša mala nožom podľa vyšetrovateľov dobodať práve ona. 

Od 23. mája je dievča vo vyšetrovacej väzbe, v nemocnici pre odsúdených a obvinených v Trenčíne. Už viackrát sa chcela dostať na slobodu, jej žiadosti súd aj napriek finančným zárukám a dokonca aj záruke troch pedagogičiek a riaditeľky gymnázia, kde obe deti chodili, zamietli. Aktivisti pred školou v polovicu decembra zorganizovali tichý protest a voči konaniu školy podali sťažnosť.

"Bol super chlapec, žiak a oni sa zaručia za obžalovanú," povedal vtedy otec zosnulého Tomáša Vladimír Teličák. "Podľa mňa škola sa do toho nemala zapájať, aj keď sú to jej študenti, je to miesto na štúdiu, kde sa aj vychováva, ale určite by sa nemali zastávať hoci svojich žiakov, keď ide o vykonanie trestného činu," povedal organizátor protestu Eduard Žanony. 

"Keby som bola vedela, akú bolesť to spôsobí na tej strane rodiny chlapca, veľmi by sme to prehodnocovali," vyjadrila sa riaditeľka gymnázia Jana Zrníková.  

Judita stále mlčí, už 9. januára bude mať poslednú možnosť pred senátom Okresného súdu v Žiline priznať vinu, ak tak neurobí, nasledovať bude súdny proces, ktorý môže trvať mesiace. Za vraždu jej hrozí 15 rokov za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy