Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Novopečení vodiči, pozor: Po novom platí zákon o skúšobnej dobe
Zdielať na
Krimi

Novopečení vodiči, pozor: Po novom platí zákon o skúšobnej dobe

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Do platnosti prichádza zákon týkajúci sa takzvaných novopečených vodičov. Pre tragické nehody, ktoré sa tento rok diali takmer každý deň, bude platiť pre niektorých vodičov skúšobná doba.

Vodiči, ktorí získajú vodičský preukaz skupiny "B" budú po novom v 2-ročnej skúšobnej dobe. Môže za to ich vysoká nehodovosť. Zákon je súčasťou novely, ktorá je účinná už od 1. decembra 2019. "Každá približne piata dopravná nehoda, pri ktorej je usmrtená osoba, je zavinená osobou s praxou do 2 rokov. Z uvedeného dôvodu bola pre držiteľov vodičského oprávnenia skupiny B zavedená v období do 2 rokov od momentu udelenia vodičského oprávnenia tzv. skúšobná doba," informovala polícia. 

Čo to bude v praxi znamenať?

Ak takýto vodič do 2 rokov od momentu, kedy dostal vodičák, poruší pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom, orgán policajného zboru rozhodne bez ďalšieho konania o skúške pre vodiča. To znamená, že vodič sa bude musieť podrobiť rehabilitačnému programu pre vodičov, doškolovaciemu kurzu a preskúšaniu odbornej spôsobilosti. 

Ak si myslíte, že ďalej vám už nič nemôže hroziť, ste na omyle. Ak sa opäť dopustíte ďalšieho závažného porušenia pravidiel v cestnej premávke, polícia vám vodičák odoberie.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy