Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Jeden z top mrakodrapov v Šanghaji navrhol Slovák. TV JOJ vás k nemu prenesie
Zdielať na

VIDEO: Jeden z top mrakodrapov v Šanghaji navrhol Slovák. TV JOJ vás k nemu prenesie

ŠANGHAJ / Čínu a Slovensko spája nielen obchod, aj história. Šanghaj je v súčasnosti mestom mrakodrapov a úžasných stavieb. Málokto vie, že základy novodobého dizajnu tohto mesta položil práve Slovák. A slovenská delegácia si tam uctila jeho pamiatku.

V absolútnom strede mesta Šanghaj sa nachádza hotel, ktorý bol kedysi najvyššou budovou Ázie. Štáb TV JOJ túto budovu aj navštívil a právom sa tu my Slováci môžeme cítiť ako doma. Prvý mrakodrap totiž navrhol slovenský architekt. "Bol to prvý mrakodrap na ázijskom kontinente, 22- poschodová budova," poznamenala Ivana Vala Magátová, generálna konzulka SR v Šanghaji. "Hovorí sa, že Ladislav Hudec zmenil tvar Šanghaja," podotkol Richard Raši, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu SR. Potom ako sa usadil v tomto meste, stal sa z neho prominentný a vyhľadávaný architekt. V Šanghaji celkovo navrhol a postavil až 60 budov. "Na toto Slovenské dielo sme veľmi hrdí. Ako historický mrakodrap ho vyhľadávajú turisti z celého sveta," vyjadril sa generálny riaditeľ hotela. 

V hoteli Park dokonca založili múzeum Ladislava Hudeca s jeho osobnými predmetmi. Stavba si prívlastok najvyššia udržala až do roku 1980. Na počesť tohto muža je dokonca v obehu poštová známka s jednou z jeho stavieb a symbolicky ju pokrstili práve v Šanghaji v stavbe, ktorá ho preslávila. 

Štáb TV JOJ sa dostal aj do najvyššieho mrakodrapu mesta, ktorý je zároveň druhý najvyšší na svete. Denne sa tam vystrieda až 35-tisíc ľudí. V budove sa nachádza výťah, ktorý je najrýchlejší na svete. Za sekundu preletí až 18 poschodí. 

Ako vyzerá výstava expo v Číne? Štáb TV JOJ sem nazrel:

Súvisiace články