Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stará Ľubovňa roky bojovala o peniaze na obchvat. Situáciu nakoniec vyriešili po svojom, toto je výsledok
Zdielať na

Stará Ľubovňa roky bojovala o peniaze na obchvat. Situáciu nakoniec vyriešili po svojom, toto je výsledok

STARÁ ĽUBOVŇA / 15 rokov čakali v Starej Ľubovni na peniaze z eurofondov, aby mohli postaviť jednoduchý obchvat malého mestečka. Nežiadali veľa, ale peniaze stále neprichádzali. A preto šli do rizika - zobrali si úver a po rekordných 7 mesiacoch slávnostne prestrihli pásku.

Ak by sa výstavba staroľubovnianskeho obchvatu plánovala ešte o niekoľko mesiacov dlhšie, pokojne by sa to mohlo zapísať do knihy rekordov. V meste bojovali za túto cestu dve desaťročia. Presne toľko im trvalo vysporiadanie pozemkov a žobranie o peniaze z európskych fondov. No na radnici im došla trpezlivosť, zariskovali, zobrali si úver, pomohla aj prešovská župa a konečne sa mohla slávnostne strihať páska. "Podarilo sa niečo unikátne ? Áno, za sedem mesiacov to, za čo sme bojovali 20 rokov," povedal primátor mesta Ľuboš Tomko. 

Z fondov nežiadali veľa, malé mesto chcelo postaviť v porovnaní s inými stavbami mini obchvat. Peňazí sa nedočkali, takže na tomto úseku nie je z fondov či zo štátu ani cent. Je to jeden z najmenších slovenských metských obchvatov, meria sotva jeden kilometer, stalo to dva a pol milióna eur. Skladá sa zo 16 objektov vrátane jedného jediného mosta. Naozaj nič zložité, no 7 mesiacov je aj napriek tomu dosť rýchly čas. 

Stavbu ešte skontrolovali policajti, chlapi z údržby pozbierali posledné dopravné značenia a vodiči sa môžu tešiť, že sa im opäť bude o čosi pohodlnejšie a hlavne plynulejšie jazdiť. 

Pri Tvrdošíne uzavreli dôležitý most. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy