Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTO: Obyvateľom bytovky sa zrútila strecha. O strechu nad hlavou prišlo vyše osemdesiat ľudí
Zdielať na

FOTO: Obyvateľom bytovky sa zrútila strecha. O strechu nad hlavou prišlo vyše osemdesiat ľudí

Pri požiari priemyselnej budovy v Nových Zámkoch zasahovalo množstvo hasičov, ktorí zasahovali aj pri evakuácii ľudí zo susednej ubytovne:

KROMPACHY / Rovno z postelí dnes nadránom vybiehalo 80 ľudí. Dôvodom bola rúcajúca sa strecha nad ich hlavami. Približne 100 ročnú bytovku ihneď záchranné zložky uzavreli. Dnu nemohol nikto, kým stavbu neprezrel statik.

Bolo okolo pol tretej ráno, keď miestny najprv počuli zo strechy slabé zapraskanie. Potom prišlo niekoľko silných rán a vedeli, že je zle. Preto začali z bytovky utekať. "Len bundu som stihol a topánky obliesť," opisuje obyvateľ bytovky Marián Všivák. 

Panika sa v ranných hodinách rozšírila na celú osadu. Mierili sem policajti aj hasiči. Obyvatelia sa evakuovali ešte pred ich príchodom. "Celú horizontálnosť zabezpečovala strešná konštrukcia. No a keď tá sa porušila nejakým spôsobom, nemalo to čo držať po kope," vysvetľuje statik Ladislav Labis. 

Po páde strechy sa nebezpečne naklonil aj bočný múr bytovky. Stavba je podľa statika na teraz stabilná. No to môže platiť iba veľmi krátku dobu. 

"Samozrejme ten stav je veľmi zlý. Si v tomto čase môžu zobrať veci so sebou. Ale veľmi, veľmi, veľmi rýchlo to urobiť, lebo sám neviem, čo bude nasledovať," myslí si Labis. 

O pomoc žiadajú mesto 

O pomoc s opravou bývania žiadajú mesto, no to zo zákona pomôcť nemôže. Bytovka má súkromných majiteľov, byty patria samotným obyvateľom.

"Rekonštruovať stavby alebo opravovať im stavby..nie je to majetok mesta. Zabezpečí im stany, s lôžkami. Aby mali si kde zložiť hlavu. Teplé jedlo už je zabezpečené na dnes, zabezpečujeme humanitárnu pomoc," približuje primátorka Krompách Iveta Rušinová. 

Podľa starostky dostanú osadníci vyhrievané stany. Čo sa bude so zdemolovanou bytovkou diať ďalej, zatiaľ si nik netrúfa odhadnúť

Pozrite si aj archívnu reportáž, kde 6-členná rodina prišla taktiež o strechu nad hlavou, keď sa požiar zrejme rozšíril z piecky, v ktorej rodine kúrila: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy