Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Liptov ožil rozprávkami. Za siedmimi horami sa deti nielen bavia, ale aj vzdelávajú
Zdielať na

Liptov ožil rozprávkami. Za siedmimi horami sa deti nielen bavia, ale aj vzdelávajú

LIPTOV / Liptovský Ján a Jánska dolina po roku opäť ožili rozprávkami. Päť divadiel z celého Slovenska počas troch dní odohrá až tri desiatky atraktívnych predstavení pre malých aj tých väčších. Na festivale Za siedmimi horami sa deti nielen bavia, ale aj vzdelávajú, športujú a učia sa chrániť prírodu.

Vidno, že na rozprávky sme ešte nezanevreli a napriek tomu, že miesto za siedmimi horami je niekedy ťažké na mape nájsť, do Liptovského Jána bez problémov trafili tisícky ľudí. No a tým, ktorí ešte netušia, kde sa rozprestiera krajina rozprávok, možno pomôže drobná nápoveda. "Je tu veľa rozprávok, prekrásna príroda, množstvom milých a pohostinných ľudí, ktorí sa postarajú o všetkých návštevníkov festivalu,“ uviedol Juraj Filo, starosta Liptovského Jána. To sú istoty počas celého roka a keď sa tomu ešte trochu pomôže, každému je hneď všetko jasné. "Pozvali sme hercov, spevákov, žonglérov, športovcov, známe osobnosti a spolu s nimi sme pripravili program, ktorý určite zabaví každého," povedala Katarína Šarafínová, PR manažérka OOCR Region Liptov. 

Ako je dobrým zvykom, tí najmenší sa môžu nielen pozerať, ale sa aj aktívne zapojiť. Veď raz chytiť, je stokrát lepšie ako len vidieť. "Divadlo je živé a ľudia potrebujú živé veci," podotkol herec Lukáš Maťufka. Rozprávkový festival je určený všetkým deťom, dokonca aj tým, ktoré niekedy vystrkujú rožky. V doline sú pripravení aj na tie. "Počúvať nechcú, takže takým bičíkom by sa im občas zaslúžilo dať po zadku a možno by poslúchali a naučili sa aj plieskať," povedal s úsmevom Jozef Tkáč, majster Slovenska v plieskaní bičom. Za siedmimi horami je ale násilie na deťoch neprípustné, no naopak to už platí menej. Samozrejme, len v rámci zábavy a tá musí byť vždy na prvom mieste.

Súvisiace články