Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Návrat bocianov po viac ako 60 rokoch. Obyvatelia obce ale majú strach
Zdielať na

VIDEO: Návrat bocianov po viac ako 60 rokoch. Obyvatelia obce ale majú strach

BIELY KOSTOL / Na Slovenku je okolo 1300 hniezd osídlených bocianmi. Najviac je ich na východe Slovenka, kde majú pre svoj život veľmi dobré podmienky. Sú tam mokrade a pestrejšie biotopy ako na západnom Slovensku, kde je pre bociany hladomor v podobe obrovských lánov kukurice, či repky, ktoré pre ne nie sú vhodné. A preto sú pri Trnave veľkou vzácnosťou.

V obci Biely Kostol pri Trnave po vyše 60 rokoch zahniezdili bociany. Keďže doteraz v celom Trnavskom okrese bolo len jedno bocianie hniezdo, prílet týchto bocianov je pre obyvateľov dediny veľkou vzácnosťou. "V obci chceme obnoviť školu, máme štvrť, kde sa nám rodí veľa detí, tak tí bociany sú našim symbolom," vyjadrila sa starostka obce Iveta Paulová. Keďže si bociany hniezdo postavili priamo na elektrických drôtoch, ľudia sa boja, aby sa im nič nestalo.

"Stretli sme sa s ochranármi, boli sme v elektrárňach, kde sme zistili aké sú možnosti na presídlenie, keďže sú v súčasnosti na veľmi nebezpečnom mieste," pokračovala starostka. Aby bociany mali kde bezpečne hniezdiť, pán Jakabovič vyrobil iné hniezdo. "Hniezdo má priemer meter štyridsať, a celkové rameno je vysoké dva metre štyridsať , čiže na stĺpmi bude meter 1,20 cm, aby nezasahovalo do elektrického vedenia," povedal Štefan Jakabovič, obyvateľ obce. Domáci sa postarali dokonca aj o trus, ktorý je pod hniezdom. 

Obyvateľov obce najviac trápi to, že pre nedostatok potravy môžu uhynúť.  Podľa ornitológa ak majú nedostatok potravy a bocianí pár vyhodnotí, že nedokážu vychovať všetky mláďatá, to najslabšie vyhadzujú z hniezda. "Keď si predstavíme, že tie mladé bociany vo veku troch mesiacov musia prekonať niekoľko tisíc kilometrov, tak ten bocianí pár musí investovať svoju energiu do takého počtu mláďat, aby túto náročnú migráciu zvládli," povedal ornitológ Ján Gúgh. 

Súvisiace články