Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko sa dočkalo Nobelovej ceny. Priniesol ju fyzik, ktorý mení pohľad na základné fyzikálne jednotky
Zdielať na

Slovensko sa dočkalo Nobelovej ceny. Priniesol ju fyzik, ktorý mení pohľad na základné fyzikálne jednotky

BRATISLAVA / Slovensko sa dočkalo Nobelovej ceny. Aj keď medaila s portrétom Alfreda Nobela, zakladateľa najslávnejšej svetovej ceny pre vedcov, k nám zavítala len na návštevu. Priniesol ju fyzik, ktorý ju získal za svoj výskum. Vďaka tomu výskumu sa mení spôsob, akým meriame základné fyzikálne jednotky. V Bratislave sa so slovenskými vedcami stretol riaditeľ jedného z najuznávanejších výskumných stredísk na svete, profesor Klaus von Klitzing.

Fyzik Klaus von Klitzing bol ocenený za objav takzvaného kvantového Hallovho javu. Ten sa stal základom novej definície kilogramu, ktorú treba meniť, keďže kus kovu uschovaný v Paríži časom mení svoju hmotnosť. "V prírode sa nachádzajú takzvané základné konštanty, niečo, čo je dané prírodou, či Bohom alebo niekým, kto prírodu stvoril - napríklad rýchlosť svetla. Tá je nemenná a rovnaká kdekoľvek vo vesmíre. Preto od 20. mája 2019 začneme používať tieto konštanty ako základ jednotiek merania. Kilogram nahradíme Planckovou konštantou, meter sa spája s rýchlosťou svetla a podobne," uviedol vedec a nositeľ Nobelovej ceny.

​Profesor zároveň zavtipkoval, že Nobelovu medailu stále nosí so sebou, pretože vďaka nej ho volajú na prednášky. "Každý má šancu získať Nobelovu cenu. Nemalo by to ale byť motiváciou pri práci, lebo pravdepodobnosť je nízka a potom budete sklamaní, ak ju nedostanete. Investujte svoje vedomosti do práce na nových veciach," povedal Klaus von Klitzing.

Profesora Klitzinga na Slovensku privítali aj slovenskí vedci, ktorí ho poznajú z nemeckého Stuttgartu. "Pre mňa je to umocnené tým, že aj ja som tam trávil svoj postdoktorandský pobyt," uviedol Pavol Šajgalík, predseda SAV.  Možnosť diskutovať s držiteľom Nobelovej ceny na Slovensku nie je každodenná. "Nikdy nebola diskusia takého druhu, aby mladý vedecký pracovníci mali šancu byť s ním v živom rozhovore," dodal Pavol Šajgalík.

Profesor Klitzing hovoril aj o slobode bádania, ale aj o zodpovednosti v inštitúte Maxa Plancka, z ktorého vzišlo od roku 1948 až 18 nositeľov Nobelovej ceny. Podobný prístup zažila aj slovenská teoretická vedkyňa a snaží sa ho zavádzať aj u nás. "Dali mi veľkú dôveru, že ja to zvládnem, i keď ja som si neverila, lebo som také nerobila. Je dôležité, dať človeku dôveru a slobodu," dodala vedkyňa Mariana Derzsi, MTF STU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy