Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na podvodné ponuky: Kamenárska firma obrala ženu o všetky úspory, prácu nedokončili
Zdielať na

Pozor na podvodné ponuky: Kamenárska firma obrala ženu o všetky úspory, prácu nedokončili

BRATISLAVA / Magdaléna z Bratislavy potrebovala zrekonštruovať starší pomník v Slávičom údolí i rodinnú kryptu v Topoľčanoch. Pre sumu za služby, ktorú si vypýtala kamenárska firma, prišla o všetky svoje úspory. Prácu na pomníkoch nedokončili, spravodlivosť sa ale v tomto prípade až tak ľahko nepreukáže.

Ženu si mal odchytiť kamenár priamo na cintoríne. Po spoločnom dohovore jej mal ponúknuť rekonštrukciu pomníka. "Ukázal mi, že tam nie je podstavec, na ktorý by sa mal ten poklop položiť. Vybrúsim vám ho krásne mi povedal. Tak som sa ho pýtala, že čo to bude stáť - že 350 €," povedala. 

Táto suma ale nebola zďaleka výsledná. "Ešte mi povedal - máte tam 2 urny, ale nemáte ich položené v takých tých kamrlíkoch, kde urny patria. To by vás mohli pokutovať a neviem čo. Jedna stojí 70 €, tak za dve 140," opisovala situáciu ďalej. Staršia pani kamenárovi bez najmenších pochýb dôverovala a išla po peniaze. Ten mal však cenu opäť navýšiť o pár stoviek eur. "Keď som sa vrátila, už to bolo 1280 €," poznamenala. 

V rámci rozhovoru sa Magdaléna mužovi zdôverila, že má aj rodinnú hrobku, ale v inom meste, a tak sa mali dohodnúť na ešte inej rekonštrukcii. V Topoľčanoch malo kamenárstvo žiadať ďalšiu astronomickú sumu peňazí za opravu krypty. "Keď som prišla, tak povedal: Vy ste nepovedali, že to je krypta! Ja som na to nemal brúsny kotúč, ktorý mimochodom povedal, že stojí 260 €, a že mu vydrží týždeň." 

Kamenárstvo si podľa slov pani Magdalény vypýtalo za cestu 350 €. Celková oprava hrobky mala stáť 6870 €. Staršia pani ale takú sumu peňazí pri sebe nemala. "V obchodnom centre je otvorené, tak ma tam zavliekli, a normálne som vybrala posledných 5000, čo som mala na účte. Manželka ma tam jak eskorta držala pod pazuchou, aby som neušla. Povedal: ešte 350 €! Zobrali ma domov, ona išla so mnou až do bytu, manžel vyraboval svoju sporiteľničku, aby to mohol doplatiť. Takže som prišla suma sumárum o 8280 €. Neviem si vysvetliť svoje počínanie jak som takto mohla naletieť," dodala poškodená. 

Kamenár pani Magdaléne faktúru doteraz nevystavil, podľa jej slov ale žiada ďalších 500 €. "Ak fyzická osoba-podnikateľ alebo naopak aj právnická osoba poskytuje nejaké tovary a služby, je povinná za to uskutočnené plnenie vystaviť aj doklad, to znamená buď vo forme faktúry alebo pokladničného dokladu," vyjadrila sa Ivana Skokanová, hovorkyňa finančnej správy. "Na polícii povedali, že to bude problém, lebo som mu dala peniaze bez toho, aby mi on dal nejaký dokument alebo faktúru, že to bude prakticky tvrdenie proti tvrdeniu," poznamenala poškodená. 

Televízia JOJ sa s kamenárom aj skontaktovala. 
Prepis telefonátu:

Redaktorka: Vy musíte mať nejaký doklad-faktúru, aj pre vás, viete ju preukázať?
Kamenár: Nič mi to nehovorí to meno.
Redaktorka: Musí vám to hovoriť, lebo ste ten pomník rekonštruovali minulý týždeň.
Kamenár: Pani viete koľko toho máme?
Redaktorka: No ale verím, že tú pamäť nemáte až takú zlú, aby ste si nepamätali, že ste vyfakturovali, alebo teda zobrali od pani vyše 8000 €.
Kamenár: Tak to potom je omyl, lebo ja čo robím, tak dávam doklady hneď všetko o zaplatení. Potom to nejaký iný kamenár musel robiť.
Redaktorka: Toto ste boli konkrétne vy, máme priamy kontakt na vás.
Kamenár: Moju vizitku má bárskto.

Pozrite si reportáž o podvodníkovi, ktorý sľuboval svojim známym špičkové mobily. Ako to celé dopadlo?: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy