Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Problém s plastmi by mohli vyriešiť zálohovacie automaty. Koľko dostaneme za fľašu?
Zdielať na

Problém s plastmi by mohli vyriešiť zálohovacie automaty. Koľko dostaneme za fľašu?

KRAKOV / Zálohovacie automaty na plastové fľaše a plechovky sú bežnou súčasťou západných krajín. Najnovšie sa začali objavovať už aj v Poľsku. Samosprávy tam spúšťajú pilotný projekt s cieľom prinútiť vládu ku komplexnému riešeniu a ráznym krokom. Aj Slovensko má už pripravené skoro všetko na to, aby sme separovanie plastových fliaš zaviedli celoplošne.

Automat na plastové fľaše, ktorý je prvý a zatiaľ jediný svojho druhu v Krakove, má vraj veľký úspech. Automat tam samospráva umiestnila na začiatku apríla. Odvtedy si naň obyvatelia veľmi rýchlo zvykli. Za každú odovzdanú fľašu totiž dostanú pár grošov a to je pre nich veľká motivácia. "Niekedy sa dá na tom celkom dobre privyrobiť," uviedol obyvateľ Krakova Piotr. "Je to veľmi dôležité pre životné prostredie a takto sa motivujú aj ľudia," dodal ďalší z obyvateľov, Damián. 

​Automat neprijíma všetky fľaše, ale len tie, ktoré sú zaradené v systéme a majú potrebný čiarový kód. Správa o krakovskom projekte sa veľmi rýchlo rozšírila. "Volali mi asi zo sto miest, od Zakopaného až po Wroclav a mnohé z nich si chcú kúpiť, alebo požičať takéto zariadenie," informoval Lukasz Wantuch, poslanec zastupiteľstva. Zatiaľ ale ide iba o lokálny projekt, pričom sa počíta, že tieto automaty by mali pribudnúť do obchodov po celom Krakove. "Našim cieľom je motivovať poľskú vládu, aby to zaviedli celoplošne, a tak začíname s týmto projektom od samosprávy a veríme, že sa rozšíri," dodal Lukasz Wantuch.

Na Slovensku by sa pritom podobný, ale celoštátny projekt mal realizovať už v roku 2022. "My tu nastavujeme ako prvá krajina v strednej Európe skutočne plošný systém zálohovania PET fliaš a hlinikových plechoviek. Inými slovami, už máme hotový zákon," povedal Tomáš Ferenčák, hovorca MŽP SR. Ten sa ale v Poľsku ešte zďaleka nenachádza. Ak sa ho ale u nás podarí schváliť, podobné automaty by sa mali povinne objaviť vo všetkých obchodoch s rozlohou väčšou ako 300 metrov štvorcových. Fľaše budeme vykupovať vraj aj výhodnejšie ako Poliaci. "Už je pripravená vyhláška. V prípade PET fľaše by záloha predstavovala 12 centov, v prípade plechovky 10 centov," dodal Tomáš Ferenčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy