Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lesy SR plánujú letecký postrek proti motýľom. Nebezpečný môže byť aj pre ľudí
Zdielať na

Lesy SR plánujú letecký postrek proti motýľom. Nebezpečný môže byť aj pre ľudí

BRATISLAVA / Po desiatich rokoch sa majú opäť objaviť lietadlá nad lesmi a postrekovať ich. Tentoraz proti húseniciam motýľov, ktoré požierajú listy dubov. Ochranári, ale aj nezávislí odborníci to považujú za zbytočné a nebezpečné.

Lesy Slovenskej republiky majú naplánovaný letecký postrek dubových lesov na juhu a juhozápade Slovenska proti mníške veľkohlavej. Húsenice tohto motýľa požierajú listy dubov a vytvárajú takzvané holožery. "Podľa údajov Lesníckej ochranárskej služby došlo v tomto roku k enormnému premnoženiu mníšky veľkohlavej," uviedol Pavel Machava, hovorca Lesov Slovenskej republiky. Preto sa rozhodli proti nej zakročiť leteckými postrekmi prípravkom, ktorý podľa nich patrí medzi najšetrnejšie. "BIOBIT je biologický prípravok, ktorý sa bežne používa v poľnohospodárstve a dokonca má atribúty ekologického poľnohospodárstva," informoval Pavel Machava.

​Pri postrekoch sa vraj vyhnú vodným plochám a obyvateľstvo budú včas informovať. Ochrancovia prírody ale upozorňujú na to, že chemický postrek zničí okrem mníšky veľkohlavej aj iné najmä vzácne a chránené motýle. "Je potrebná výnimka MŽP SR na usmrcovanie chránených živočíchov," povedal Karol Kaliský, iniciatíve "My sme les". Ide predovšetkým o chránené motýle. "Jeden z nich je napríklad jasoň," doplnil Dušan Žitňan, riaditeľ ústavu zoologie SAV. Rovnako má prípravok poškodzovať aj včely. "Skracuje im život," vysvetlil Dušan Žitňan. Prípravok podľa nich nie je celkom bezpečný ani pre človeka. "Prípravok je označený ako dráždivý. Nie je ho možné použiť letecky bez toho, aby boli zasiahnutí aj obyvatelia," povedal Karol Kaliský.

Dokonca ale existujú pochybnosti o tom, či vôbec došlo k premnoženiu. "Nie sú o tom dôkazy," poznamenal Dušan Žitňan. Skôr si myslia, že za tým môže byť len plnenie zmluvných záväzkov za každú cenu. "V minulom roku sme mali možnosť vidieť ako Lesy SR podpísali rámcovú zmluvu s firmou Agrofert na nákup chemických látok v hodnote viac ako 7 miliónov eur na 4 roky," dodal Karol Kaliský.

Navyše, letecké postreky na ošetrovanie lesov sú vraj neprijateľné. "Letecké postreky sú od roku 2009 v EÚ zakázané," dodal Karol Kaliský. A navyše podľa odborníkov aj zbytočné, keďže duby sa aj z prípadného holožeru dokážu rýchlo spamätať. Lesy SR s tým nesúhlasia. "Škody, ktoré môže premnožená mníška veľkohlavá spôsobiť na našich porastoch, sú odhadované na 800 tisíc eur, pričom náklady na tieto biologické postreky sú zatiaľ na úrovni viac ako 120 tisíc," oponuje Pavel Machava.

Obyvateľov Záhoria potrápili komáre. Postreky údajne nestačili:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy