Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nepohnúť ani prstom a aj tak dostávať výplatu? Aj také zamestnania existujú a sú legálne
Zdielať na

Nepohnúť ani prstom a aj tak dostávať výplatu? Aj také zamestnania existujú a sú legálne

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Dostávať peniaze za ničnerobenie alebo za vystávanie v rade na úradoch? Aj toto je moderná realita pre viacerých a prispieva k blahu celej spoločnosti, hoci sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať.

Nekonečné vyčkávanie a strata drahocenného času môže spôsobiť nielen bolehlav, ale aj vážnu frustráciu. Európskymi preborníkmi v čakaní v radoch sú Taliani, ktorí v priemere trávia na úradoch ročne 400 hodín vyčkávaním, až na ne konečne príde rad. Taliansko týmto spôsobom stráca približne 44 miliárd dolárov straty ekonomickej produktivity. Možno aj preto v tomto štáte vznikla profesia profesionálneho čakajúceho, čiže osoby, ktorá vám drží miesto. Hovorí sa jej codista. Túto funkciu väčšinou zastávajú dôchodcovia, ktorí majú voľného času nazvyš. Podrží vám miesto, vyzdvihne lístok, vystojí nekonečnú front. Keď jej vybavíte plnú moc, môžu za vás zájsť na poštu pre balík alebo zaplatiť účty. V ľahko chaotickom prostredí administratívnych inštitúcií sa dokonale orientujú a trpezlivo zdolávajú jednu frontu za druhou. Samozrejme, že v prípadoch ako čakanie na doktora len počkajú v čakárni a keď príde čas na vaše ošetrenie, tak vás jednoducho zavolajú. 

Práca pre NASA alebo ničnerobenie?

Práca pre NASA môže byť lukratívnym okienkom v životopise, veď tam pracujú samé kapacity z rôznych oblastí. Avšak odborníci potrebujú aj ľudské "pokusné králiky", ktoré by napríklad nerobili nič, zisťujú totiž nakoľko pri takejto nečinnosti ide o život. Experti vo vedení NASA sa usilovne snažia odhaliť, aké riziká by mohol vesmírnym posádkam priniesť dlhodobý pokoj na lôžku, napríklad pri misii na Mars. A skúšajú to na ľuďoch na Zemi. Nejde len o preležaniny. Dlhodobá fyzická nečinnosť sa prejavuje aj na poruchách trávenia a príjmu potravy, rovnako ako na schopnosti orientácie v priestore. Po pár týždňoch strávených viacmenej v ľahu je problém dať si obyčajnú sprchu. Aj preto sú tieto pokusy na ľuďoch pod pozorným dohľadom lekárov.

Učiteľ, ktorý učiť nesmie

Neobvyklým prípadom je aj situácia učiteľov v New Yorku, ak sú obvinení z neprístojného správania - ak prišli na hodinu opití, učia obzvlášť poburujúcim spôsobom, udreli žiaka alebo ich telesne obťažovali. Neobvyklým je v týchto prípadoch spôsob ich riešenia. Riaditeľ kontroverzného učiteľa totiž nemôže vyhodiť, ak nie je čin dokázaný, ale nemôže ho ani nechať pôsobiť medzi žiakmi. Preto, ako uviedol portál idnes.cz využívajú takzvanú "rubber room", čo je oddelená zborovňa alebo kancelária, kam musí učiteľ každé ráno prísť. Zamestnávateľ sa ho pochopiteľne snaží niečím zamestnať, ale väčšinou to nefunguje. Nie je pritom nezvyčajné, že súdom trvá vyriešenie prípadu tri až štyri roky. Počas tohto celého obdobia samozrejme učiteľ poberá plat. 

Žiaci alebo aj budúci zamestnanci. Kam smeruje ich cesta po škole?:

Súvisiace články