Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Koniec spánku potajomky. Zamestnanci môžu spať v robote a ešte za to dostanú aj zaplatené
Zdielať na

Koniec spánku potajomky. Zamestnanci môžu spať v robote a ešte za to dostanú aj zaplatené

HELSINKI / V minulosti si zamestnanci mohli pospať len potajomky. Avšak dnes je krátkodobý spánok v robote v hlavnom meste Fínska považuje za benefit a znak kvality pracovného prostredia zamestnancov.

Severské krajiny sú vo všeobecnosti považované za pokrokové a patrí k nim aj Fínsko. Mnohé helsinské firmy totiž umožnili počas svojej pracovnej doby svojim zamestnancom relaxovať a dokonca si až pospať. Spoločnosti si dokonca najímajú profesionálov, ktorí pomáhajú relaxovať zamestnancom a následne sa viac sústrediť na robotu. 

Samozrejme zamestnancov nikto spať nenúti, môžu si napríklad zacvičiť jógu s profesionálnym trénerom. Za celým konceptom stojí Tiina Vainio, ktorá tvrdí, že náš mozog je počas dňa natoľko zahltený povinnosťami, že v istom momente je proste nevyhnutné "vypnúť". "Pre človeka je komplikované prinútiť sa oddychovať, ale s profesionálom a správnym prístupom je to možné aj uprostred dňa," podotkla pre yle.fi Tiina Vainio. 

Po spoločenských trendoch, akými je cvičenie a zdravá strava, sa o slovo prihlásil aj spánok, ktorý je rovnako nevyhnutný pre zdravie človeka. Profesor Anu Valtonen viedol na Laponskej univerzite výskum ohľadom spánku od roku 2011. Sám dodáva, že nech sa jedná o akékoľvek aspekty spánku, vždy sa prihliada na jeho vplyv na zdravie - ako dlho je najlepšie spať, prípadne čo dokáže spôsobiť nedostatok spánku. Avšak z ekonomického pohľadu sa na spánok pozeráme ako na zdroj energie, ktorú človek potrebuje, aby mohol efektívne pracovať. A práve preto je nový systém spánku v zamestnaní výhodný aj pre samotné spoločnosti.

Na základe výskumov sa rozhodli vyskúšať efektivitu výsledkov aj jednotlivé spoločnosti. O spôsobe a čase relaxovania v niektorých firmách rozhodli aj samotní zamestnanci, ktorí si môžu pospať až hodinu počas pracovnej doby. 
Aj vy zažívate počas leta problémy so spánkom? Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články