Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najstaršia parašutistka sveta. Z lietadla vyskočila v 102 rokoch
Zdielať na

Najstaršia parašutistka sveta. Z lietadla vyskočila v 102 rokoch

LANGHORNE CREEK / Irene O´Shea sa stala najstarším človekom, ktorý kedy podstúpil tandemový zoskok. Austrálčanka, ktorá sa narodila dva roky pred skončením prvej svetovej vojny, o 21 dní prekonala minuloročný rekord, ktorý držal Kenneth Meyer z New Jersey.

Pre Irene nebol rekordný zoskok z výšky viac ako štyri kilometre prvým, ktorý absolvovala. Prvýkrát skočila pred dvoma rokmi, keď mala 100 rokov a stala sa tak najstaršou parašutistkou medzi ženami. 

Tohtoročný zoskok sledovalo asi 50 rodinných príslušníkov a priateľov. "Cítila som sa normálne, ako pri iných zoskokoch," uviedla Irene. 

"Hore bolo veľmi jasno. Počasie bolo dobré, ale bola tam naozaj veľká zima," dodala. Rovnako ako pri predchádzajúcich zoskokov skákala s partnerom Jedom Smithom. Irene, ktorá je vo výbornej kondícii a stále vedie vozidlo či číta bez okuliarov, plánuje v tandemových zoskokoch pokračovať. "Budúci rok chcem skočiť zas a pokiaľ budem žiť, tak chcem skočiť aj vo svojich 105 rokoch," uviedla s úsmevom. 

Dôchodkyňa navyše neotvára padák v oblakoch len tak pre zábavu. Vyberá peniaze na podporu výskumu choroby motorického neurónu, degeneratívneho ochorenia, na ktoré v 67 rokoch zomrela jej dcéra. Zatiaľ sa jej podarilo vybrať 12 tisíc austrálskych dolárov a v ďalších 10 tisíc energická dáma dúfa. 

Pozrite si archívnu reportáž o najstaršom mužovi sveta: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy