Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
NAKA vypočúvala Pavla Ruska. Rozhodol sa vypovedať v kauze zmenky
Zdielať na

NAKA vypočúvala Pavla Ruska. Rozhodol sa vypovedať v kauze zmenky

BANSKÁ BYSTRICA / Pavol Rusko sa rozhodol prehovoriť o prípade zmeniek TV Markiza, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom Kočnerom. Podľa informácii TV JOJ však išlo len o ďalšiu obštrukciu.

Pavla Ruska od rána vypočúvali vyšetrovatelia  NAKA. Pavol Rusko sa rozhodol vypovedať v prípade zmeniek, v ktorých je spoluobvinený s podnikateľom Marianom Kočnerom. 

Na NAKA v Banskej Bystrici sa dostavil osobne krátko pred 10:00 hodinou. Výpoveď pred vyšetrovateľmi trvala niekoľko hodín.Podľa advokáta Mareka Paru navrhli preskúmať postup vyšetrovateľa. "Namietali sme neúplnosť spisového materiálu, v tej časti, kde sme to považovali za neúplné, sme požiadali prokurátora, aby preskúmal postup vyšetrovateľa." 

Obštrukcie 

Prokurátor špeciálnej prokuratúry Ján Šanta sa vyjadril, že vyšetrovanie kauzy zmenky je v pokročilom štádiu a plánovali ho v dohľadnej dobe na polícii ukončiť. Pavol Rusko dostal za posledných 6 mesiacov opakovane možnosť vypovedať, využil to až teraz. Prokurátor pre TV JOJ povedal, že túto možnosť dostal Pavol Rusko naposledy a pokiaľ by sa to opakovalo, prokurátor by to vnímal ako obštrukčné konanie.

Predĺženie väzby

​Podľa zdroja televízie JOJ budúci týždeň vyšetrovacie orgány požiadajú sudcu pre prípravné konanie o predĺženie väzobného stíhania Mariana Kočnera o tri mesiace. Zároveň prokurátor navrhne pre podnikateľa tiež najprísnejšie väzobné obmedzenie, takzvanú kolúznu väzbu, ktorá má súvisieť s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Rusko má pritom na krku aj obvinenie v prípade objednávky vraždy svojej obchodnej partnerky Silvie Volzovej. K tejto kauze sa ale v piatok vyjadriť nechcel.

Kauza zmenky 

Marian Kočner si nárokuje preplatenie miliónových zmeniek od televízie Markíza. Originály zmeniek od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako ho v tejto kauze obvinili spolu s Pavlom Ruskom. Kočner tvrdí, že zmenky z roku 2000 sú pravé a chcel ich podrobiť znaleckému skúmaniu. Úrad špeciálnej prokuratúry potvrdili, že ich skúmajú znalci.

Pozrite si reportáž o návrhu najprísnejšej väzby pre Kočnera: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy