Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Prvý zelený lístok na Mesiaci zvädol, tu je dôvod
Zdielať na

Prvý zelený lístok na Mesiaci zvädol, tu je dôvod

MESIAC / Prvá rastlina, ktorá vyklíčila na Mesiaci, vyhynula. Stalo sa to potom, čo na odvrátenej strane Mesiaca nastala noc a teplota klesla k -170 stupňom Celzia, napísal The Guardian. Semená bavlníku na Mesiac dopravila čínska sonda Čchang-e 4, ktorá ako prvý aparát v histórii na odvrátenej strane Mesiaca pristála v januári.

Vyklíčenie prvého zeleného lístka na palube sondy, ktorá momentálne parkuje na Mesiaci, oznámili Číňania v utorok. Semená sú zapečatené v 17,3 centimetrov vysokej a 2,6 kilogramu vážiacej nádobe, ktorá obsahuje hlinu, vzduch, vodu na zalievanie, živiny, dve malé kamery a prístroj na kontrolu teploty. Nádoba má aj trubicu, cez ktorú do nej môže vnikať slnečné svetlo potrebné k fotosyntéze. 

Krátky život rastlinky ukončil príchod mesačnej noci. Tá je veľmi dlhá, trvá približne 14 pozemských dní. Teplota počas nej naviac môže klesať až na mínus 170 stupňov Celzia, zatiaľčo za dlhého mesačného dňa, ktorý tiež trvá približne 14 pozemských dní, stúpa teplota mesačného povrchu postupne až na 130 stupňov Celzia. 

Vedúci biologického experimentu Sie Keng-sin z univerzity v čínskom Čchung-čchingu prehlásil, že osud rastliny vedci predpokladali. "Život v nádobe nemohol prekonať mesačnú noc," povedal Sie. 

Pestovanie rastlín je považované za jeden z najdôležitejších krokov k prípadnému zriadeniu trvalej základne na Mesiaci. Doteraz sa astronautom podarilo vypestovať rastliny, ako napríklad rímsky šalát. Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), na Mesiaci ale nie. 

Semená repky aj zemiakov

Číňania na Mesiac v sonde Čchang-e 4 vyslali okrem semien bavlníka aj semená repky, zemiakov a plevelnej rastliny zvanej huseníček rolný, vajíčka octomiliek a kvasnice. Cieľom pokusu bolo zistiť, či je možné pestovať rastliny v uzavretom prostredí v podmienkach nízkej gravitácie. 

"Doteraz sme s tým skúsenosti nemali. A nedokázali sme na Zemi simulovať mesačné prostredia s nízkou gravitáciou a kozmickým žiarením," povedal Sie Keng-sin. 

V ideálnom prípade mal v plechovke vzniknúť miniatúrny ekosystém, v ktorom by rastliny produkovali kyslík a udržiavali tak pri živote octomilky. Kvasnicami sa mali octomilky živiť. Žiadna ďalšia rastlina okrem bavlníku v nádobe nevyklíčila, napísal The Guardian. 

Ohľadne prípadného vyliahnutia octomiliek neposkytla čínska vesmírna agentúra informácie. "Octomilky sú pomerne lenivé živočíchy. Nemuseli sa vyliahnuť," povedal vedúci experimentu. Pokiaľ sa tak nestalo, pravdepodobne octomilky svoju príležitosť definitívne prepásli. 

K výberu rastlín poslaných na Mesiac Sie povedal, že bavlna by sa mohla v budúcnosti využívať k výrobe oblečenia, zatiaľčo zemiaky by boli zdrojom potravy pre astronautov a repka by sa využila na produkciu oleja.