Jasno
17°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Nebojme sa soli, ale skôr jej nedostatku. Málo soli môže spôsobiť aj kolaps
Zdielať na

Nebojme sa soli, ale skôr jej nedostatku. Málo soli môže spôsobiť aj kolaps

BRATISLAVA / Soliť jedlá môžeme o trochu viac ako doteraz a soľ nie je až taká škodlivá ako sa doteraz tvrdilo - k takémuto záveru došli kanadskí vedci. Niežeby nás nabádali viac soliť, ale skôr k tomu, aby sme z nej nerobili takého strašiaka ako doteraz. V týchto horúčavách odporúčajú viac soli aj naši odborníci, pretože sa viac potíme a stratu soli potrebujeme nahradiť. Jej nedostatok môže spôsobiť aj kolaps.

Doteraz Medzinárodná zdravotnícka organizácia odporúčala maximálnu dennú dávku 2 gramy sodíka, čo je zhruba jedna čajová lyžička soli. "Ide o odporúčanie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré sme v SR premietli aj do národných dokumentov pre výživu," tvrdí Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR. "Tie dva gramy máme v bežnej strave normálne," vysvetľuje Gabriel Kamenský, kardiológ UNB.

​Čo by znamenalo, že soľnička na stole by ani nemala byť. Soľ bola dlhé desaťročia považovaná za veľkého nepriateľa srdcovo-cievneho systému. "Vedie k zvýšeniu hodnoty krvného tlaku, aj keď časť populácie môže soliť koľko chce a tlak im to nezvýši. Ale to nie je také jednoduché identifikovať," tvrdí Kamenský. Medzinárodný tím vedcov pod vedením kanadskej Univerzity urobili výskum na vzorke takmer stotisíc ľudí a došli k záveru, že väčšine ľudí sa nestane nič zlé, ak za jeden deň prijmú dva a pol násobok, čiže dve a pol čajovej lyžičky. "Asi to budeme máličko prehodnocovať, ale asi budú potrebné aj ďalšie štúdie," dodáva Kamenský.

​Do limitu dve a pol čajovej lyžičky soli denne sa podľa štúdie zmestí až 95 percent populácie obyvateľov rozvinutých krajín. Čo znamená, že väčšina z nás to so soľou nepreháňa. Štúdia zároveň tvrdí, že u tých ľudí, ktorí soľou veľmi šetria, sa nijako nezlepšil zdravotný stav. Naopak, idú do rizika. "Pokles sodíka vedie k závažným problémom, častým kolapsom, odpadávaniu, výraznej slabote, až musíme pacienta hospitalizovať," vysvetľuje Kamenský.

Viac soliť odporúča najmä v týchto horúčavách dokonca aj kardiológ. "V tomto období každý, kto si bude mierne prisáľať, neurobí chybu," slová Kamenského potvrdzuje aj Račková: "Stratu minerálnych látok spôsobenú nadmerným potením pri zvýšenej vonkajšej teplote v prostredí je potrebné pravidelne dopĺňať počas dňa tekutinami ako sú minerálne vody a pitná voda." Ale to platí podľa kardiológa len pre obdobie horúčav a teda zvýšeného potenia: "Už potom v zimnom období je potrebné sa vrátiť do štandardného režimu."


Súvisiace články