Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Daniela Tupého zavraždili pred 13 rokmi. V prípade nastal posun
Zdielať na

Daniela Tupého zavraždili pred 13 rokmi. V prípade nastal posun

BRATISLAVA / Daniel Tupý by mal zajtra už 34 rokov a podľa jeho otca mal veľké plány. Nič z toho sa už ale nestane. Pred takmer 13-timi rokmi ho v Petržalke surovo zavraždili. Nastalo nekonečne dlhé vyšetrovanie - bez výsledku. Polícia trestné stíhanie prerušila, no teraz nastal v prípade posun.

"Vo veci vraždy naďalej prebieha vyšetrovanie a sú vykonávané úkony trestného konania," tvrdí Michal Slivka, hovorca Prezídia PZ v Bratislave. Polícia aj prokuratúra o konkrétnych úkonoch v tejto veci ale stále mlčí. "Aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu  objasnenia a vyšetrenia predmetnej veci, bližšie informácie, preto nie je možné poskytnúť. Teda ani k  jednotlivým vykonaných úkonom, ani k ich výpovednej hodnote, či počtu," vysvetľuje Slivka.

​"S poukazom na ustanovenie § 6 ods. 2 Trestného poriadku sa nebudeme k doposiaľ vykonaným úkonom a ani k ich obsahu bližšie vyjadrovať," píše sa v stanovisku Krajskej prokuratúry v Bratislave. "Tá doba sa javí naozaj veľmi dlhá, ale my v zásade nemôžme vidieť, čo všetko je za tým. A čo všetko mohli získať operatívci, preto aby sa vo veci konalo," hovorí Lucia Kurilovská, odborníčka na trestné právo PFUK a A PZ. Otec Daniela Tupého stále verí, že vrah jeho syna bude potrestaný. K vyšetrovaniu ale prezradil viac. "Nie je to odložený prípad, je to otvorené a zhromažďujú sa informácie ďalšie. Dá sa povedať, že vyšetrovateľ má spisy na stole a využíva každú príležitosť na to, aby niečo riešil. Teraz je to už nie v stave prerušenom," tvrdí otec Daniela, Daniel Tupý starší.

21 ročného študenta Filozofickej fakulty Daniela Tupého dobodali večer 4. novembra ešte v roku 2005, na Tyršovom nábreží v Petržalke. Tam stojí pre spomienku na neho pamätník. Danielova rodina na neho nikdy nezabudla a spomína na neho každý deň. Jeho náhly odchod je pre jeho rodičov dodnes bolestný. "Každý deň ho mám na stole na fotografii. Takéto niečo sa nedá zabudnúť. No a stále si ho pripomíname," spomína otec.

Daniel Tupý mal podľa otca veľa plánov. Napríklad túžil po ďalšom vzdelaní: "Chcel študovať ďalšiu vysokú školu, bol zameraný dosť na severské krajiny. Chcel študovať v podstate históriu a všetko okolo týchto severských krajinách." Tesne pred vraždou, podľa otca, v jednej z nich bol aj brigádovať. V tejto kauze konal aj súd a to už tri roky po vražde. Obžaloba vinila 5 tich mužov. Vraždy sa mal podľa nej dopustiť Richard H. Všetci obžalovaní ale vinu zhodne popierali. Nakoniec prokuratúra neuspela pre nedostatok dôkazov.

Obžalovaných z vraždy súd oslobodil ešte v roku 2009. V prípade mal chýbať nespochybniteľný dôkaz. Otec študenta má ťažké srdce aj na sudcu, ktorý vo veci konal. Podľa neho odignoroval žiadosť oboch procesných strán o absolvovanie detektora lží. "Mám pocit, že rozhodovanie sudcu mohlo byť kľudne ovplyvnené niečím. Bohužiaľ nám to už syna nevráti, ale by aspoň spravodlivosť mohla zafungovať," tvrdí otec zavraždeného študenta.

Odhalenie a potrestanie vraha podľa expertky ešte stále možné je. Tvrdí, ale že šance na to klesajú každým dňom od skutku. Plynutie času totiž hrá najmä v prospech páchateľov. "Ak aj po určitých rokoch sa objaví určitý svedok, určitý dôkaz, alebo súhrn dôkazov, ktoré potom skladá tú správnu mozaiku, tak vždy je ešte šanca na vyšetrenie," tvrdí Kurilovská.

K tomuto prípadu sa vlani vyjadril aj generálny prokurátor, ktorý tiež verí, že niekto bude za túto vraždu pykať. "Ja verím, že, aj keď to už trvá dlhšie, že raz sa k tomu dopracujeme. A v tej dobe budem opakovane v úvodzovkách veľmi rád, keď sa tu stretneme a budem môcť povedať aspoň to, že niekto už za to bude zodpovedať," hovorí generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy