Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neprehliadnuteľné obočie, bojovníčka a rebelka. Nadčasová Frida Kahlo ohuruje doteraz
Zdielať na

Neprehliadnuteľné obočie, bojovníčka a rebelka. Nadčasová Frida Kahlo ohuruje doteraz

LONDÝN / Najslávnejšia mexická maliarka, žena s neprehliadnuteľným obočím, neúnavná rebelka a bojovníčka. Taká bola Frida Kahlo. Pohľad na jej život prináša unikátna výstava, ktorá odhaľuje doteraz skryté tajomstvá umelkyne.

Jej životné úspechy striedali často pády, ale ona sa nikdy nevzdala. Práve to na Fride Kahlo fascinuje nielen filmových tvorcov, ale aj verejnosť. Preto sa londýnske múzeum rozhodlo venovať novú výstavu práve najslávnejšej Mexičanke. Prostredníctvom jej osobných vecí odhaľuje, kým vlastne slávna maliarka bola. "Táto výstava je výnimočná tým, že prvý raz ukazuje nielen Fridine umenie, ale aj jej osobnosť. Ja som sa s ňou zoznámila prostredníctvom jej archívu a mám pocit, že ju poznám osobne," uviedla Circe Henestrosa, kurátorka výstavy. 

​Jej šperky, farebné oblečenie typické pre mexickú kultúru, ale aj protéza jej dolnej končatiny, v neposlednom rade čierna ceruzka na obočie, ktorú používala nielen na svoju tvár, ale aj na svoje autoportréty – to všetko priniesli kurátori výstavy z Fridinho mexického domu do britskej metropoly. "Frida bola veľmi ženská – milovala parfémy, módu a make up. Používala umenie, aby vyjadrila svoj postoj k politickej situácii, ale aj svoj psychický stav. Cez svoje umenie definovala samu seba," povedala kurátorka.

Frida sa narodila s detskou obrnou a mala jednu nohu kratšiu. V 18 rokoch si pri autobusovej nehode zlomila chrbticu. Na následky nehody jej museli chorú nohu neskôr amputovať. Svoju fyzickú aj psychickú bolesť vyjadrovala cez svoje autoportréty, ktoré sa aj viac než 60 rokov po jej smrti vrývajú pod kožu.

Súvisiace články