Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spiš i Revúca boli pod vodou. Obyvatelia vypratávali vodu z pivníc i z domov
Zdielať na

Spiš i Revúca boli pod vodou. Obyvatelia vypratávali vodu z pivníc i z domov

SPIŠ / Najprv sa liala voda z oblohy, potom po uliciach. Na Spiši majú za sebou ťažký večer a noc. V dvoch obciach vyhlásili tretí povodňový stupeň. Do problémov sa dostali aj tí, ktorí išli pomáhať. Hasičská tatra na ceste k povodni do Bystrian zapadla v bahne z polí, ktoré sa vylialo na cestu.

Hodinový lejak znamenal pre Bystrany obrovskú katastrofu. Celá dedina sa zmenila na jedno veľké jazero. Škody tu odpratávali niekoľko hodín. "Sedemdesiatštyri rokov moja babka tu žila, prababka a nikdy som také niečo nevidela, ani ako dieťa," povedal majiteľka vytopených potravín Emília Mohlerová.

Na stredajší večer Bystrančania ľahko nezabudnú. Po šiestej hodine podvečer začala v dedine mimoriadna situácia. Plávali veci v pivniciach aj na dvoroch. Ulice boli iba ťažko prejazdné. Voda sa dostala všade, obecná kanalizácia nestíhala. Príval vody a bahna bol masový. "Vyhlásili sme tretí stupeň povodňový. Spišské Vlachy tak isto vyhlásili tretí stupeň," uviedol starosta Bystrian František Žiga. 

Do dediny sa nedostali ani hasiči z Krompách. Medzi Spišskými Vlachmi a Bystranami uviazli. Cez cestu sa lialo bahno zmiešané s vodou z blízkych polí. Cesta bola neprejazdná. Neporadila si s ňou ani hasičská technika. Hasiči sa nakoniec vyhrabali po vyše hodine. Na futbalovom ihrisku v Bystranoch sa malo cez víkend hrať obecné derby, no miestni pochybujú, že sa hrať bude. V stredu bolo ihrisko vhodné možno pre vodných pólistov. Naplaveniny upratovali za pomoci dobrovoľných hasičov celú noc. Škody v dedine vyčísľujú.

Voda podmyla veľkú časť pozemku pri rodinnom dome. Svah sa zrútil, je zázrak, že s ním nespadla aj časť domu. Profesionálni aj dobrovoľní hasiči spolu s obyvateľmi odstraňovali škody do skorých ranných hodín. Vo štvrtok v tom pokračujú. Poškodení mali na obecné úrady nahlásiť, čo im povodeň spôsobila.

Pod vodou boli aj Kameňany

​Silná búrka sa v dedine strhla v stredu večer okolo pol ôsmej. Ľudia nestihli urobiť vôbec nič. V priebehu niekoľkých minút bola pod vodou časť dediny. Korytá potokov nestíhali zniesť taký nápor a vylievali sa. Prívalová voda zatopila dvory, pivnice i ulice. Zatopilo aj triedu základnej školy.

Na nohách bola celá dedina. Do práce sa okamžite pustili aj miestni dobrovoľní hasiči. Situácia tu bola však taká vážna, že potrebovali pomoc. "Mysleli sme si, že to zvládneme sami. Bohužiaľ, museli sme si zavolať posily. Prišli nám pomôcť Držkovce, Gemerská Ves, Muráň, Muránska dlhá lúka," uviedla veliteľka zásahu dobrovoľných hasičov Helena Nižníková.

V Kameňanoch okrem dobrovoľníkov a obyvateľov pomáhali aj profesionálni hasiči z Rimavskej Soboty a z Revúcej. Všetci sa snažili sa zabrániť najmä tomu, aby sa voda a blato nedostali do domov. Škody budú obrovské.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy