Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V parlamente schválili mimoriadny štátny sviatok
Zdielať na

V parlamente schválili mimoriadny štátny sviatok

BRATISLAVA / Tento rok budeme mať o jeden deň voľna navyše. Poslanci nakoniec schválili návrh z pera premiéra Petra Pellegriniho o mimoriadnom štátnom sviatku 30. októbra. Teda v deň 100. výročia deklarácie Slovenského národa. A predseda parlamentu Andrej Danko avizuje aj jesenné oslavy výročia vzniku Československa.

Po hlasovaní v parlamente je definitívne jasné, že rok 2018 bude mať o jeden štátny sviatok navyše. A to z dôvodu 100. výročia podpísania Deklarácie slovenského národa v Turčianskom sv. Martine. Bol to jeden z dokumentov, ktorý neskôr prispel k prvému spoločnému štátu Čechov a Slovákov. K tomuto sviatku mali najprv zamestnávatelia  odmietavý postoj, dokonca ani niektorí opoziční poslanci nehlasovali za schválenie takéhoto návrhu.

Koalícia sa ale napokon dohodla a väčšinovými hlasmi tento návrh prešiel. "Na Slovensku máme 15 štátnych sviatkov. Toto je niečo mimoriadne, takže nechcel by som sa nejako systémovo týmto zaoberať. Je to pre toto špeciálne obdobie, pre 100 rokov vzniku Československa," priznal minister hospodárstva Peter Žiga.

"Je to prvý štátny útvar, kde nielen v názve, ale aj v rámci fungovania Slováci našli svoje miesto," potvrdil predseda parlamentu Andrej Danko.  V každom prípade vznikla debata o inom. 28.október je výročím vzniku prvého československého štátu. Česká republika tento deň má ako štátny sviatok, dokonca Andrej Danko  ako predseda koaličnej strany a šéf parlamentu otváral slovenskú výstavu, kde sa prvýkrát na Slovensku vystavuje aj Pittsburská deklarácia, ktorá prispela k spoločnému štátu. Napriek tomu to ale vyzerá, že zatiaľ nie je vôľa zvyšovať počet štátnych sviatkov, že by sa aj 28.október zaradil, tak ako v Českej republike, aj u nás k štátnym sviatkom. "Je to jednorazový sviatok. Máme inú štruktúru štátnych sviatkov, čo je prirodzené pre každý štát," tvrdí Danko.

Opoziční poslanci ale hovoria o tom, že oni ten priestor vidia a pokojne by sa napríklad 1.september mohol zmeniť na pamätný deň. "Aby sa 28.október oslavoval pravidelne každý rok ako riadny štátny sviatok," tvrdí poslankyňa Jana Kiššová. Dokonca je v pléne opozičný návrh, ktorý o tomto hovorí. Poslanci chcú, aby sa vymenili so súčasným štátnym sviatkom Deň ústavy pripadajúcim na 1.septembra. Z neho by navrhovali urobiť len pamätný deň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy