Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tri bilióny ton antarktického ľadu zmizlo, situácia sa zhoršuje
Zdielať na

Tri bilióny ton antarktického ľadu zmizlo, situácia sa zhoršuje

WASHINGTON / Na Antarktíde sa od roku 1992 roztopili až tri bilióny ton ľadu, čo je množstvo, ktoré je schopné dvihnúť hladiny oceánov o takmer osem milimetrov. Za posledných päť sa topenie ešte viac zrýchlilo. Zistenia publikovali 84 vedci, ktorí spolupracovali na štúdii.

Osemdesiatštyri vedcov vypočítalo, že do roku 2012 na kontinente ročne ubúdalo asi 84 miliárd ton ľadu. Od toho roku sa roztopilo 241 miliárd ton ľadu, čo znamená, že sa v posledných piatich rokoch rýchlosť topenia takmer strojnásobila. 

Autori štúdie konštatujú, že ich zistenia vylučujú ďalšie pochybnosti o topení antarktického ľadu aj o tom, že to môže ohroziť stovky miliónov ľudí v pobrežných oblastiach. "Považujeme tieto výsledky za alarmujúce a za pokyn k tomu, aby sme rokovali a otepľovanie planéty spomalili," povedal Eric Rignot, ktorý sa zaoberá štúdiom ľadovcov a pólov 20 rokov. 

Hladinu oceánov môže topenie zdvihnúť až o 60 metrov

Antarktída je z 98 percent pokrytá ľadovým štítom a celý kontinent, obklopený oceánmi, predstavuje 90 percent pevninských ľadovcov planéty. Antarktída je tiež najväčším rezervoárom sladkej vody. Keby sa všetok ľad roztopil, zdvihla by sa hladina oceánov takmer o 60 metrov.

Vďaka satelitným snímkom majú odborníci väčší prehľad o rozložení ľadu v Antarktíde. Viac ako 90 percent ľadu sa nachádza vo východnej časti, ktorá je voči globálnemu otepľovaniu o niečo odolnejšia ako západná časť. Z Antarktického polostrova, ktorý je na západe, sa už viac ako 6 500 kilometrov zosunulo do mora. 

Výsledky štúdie nie sú založené na jedinej metóde. Meranie umožňovalo 15 satelitov, počítačová simulácia, meranie na zemskom povrchu aj nad ním. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy