Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
100. výročie Česko - Slovenska: Originál vzácnej Pittsburskej dohody nájdete na hrade
Zdielať na

100. výročie Česko - Slovenska: Originál vzácnej Pittsburskej dohody nájdete na hrade

BRATISLAVA / Pri príležitosti 100. výročia Česko – Slovenska je na Bratislavskom hrade tematická výstava, ktorej súčasťou je aj originál Pittsburskej dohody, ktorú dnes slávnostne uviedli predseda NR SR Andrej Danko, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček a veľvyslanec Spojených štátov amerických Adam Sterling.

Pri tej príležitosti predseda parlamentu uviedol, že sté výročie vzniku spoločného štátu úzko súvisí s výročím ukončenia prvej svetovej vojny. Vznik moderných národných štátov na troskách rakúsko-uhorskej monarchie predstavuje historický a geopolitický míľnik v strednej Európe. Tieto významné výročia môžeme zužitkovať na vyslanie jasného signálu, že regionálna spolupráca v stredoeurópskom priestore je žiaduca a perspektívna.

​​„Žijeme v roku slovensko-českej a česko-slovenskej vzájomnosti, kedy môžeme opätovne deklarovať svetu unikátnu väzbu a vzájomné vzťahy našich národov.  Spolupatričnosť a vzájomná blízkosť našich bratských národov je aj 25 rokov po zániku spoločného štátu silným a  pozitívnym odkazom všetkým národom, ktoré nevedia, alebo nechcú hľadať spoločnú reč pri riešení vzájomných konfliktov, povedal v slávnostnom prejave predseda NR SR Andrej Danko.

Verejnosť má možnosť na Bratislavskom hrade vidieť vzácny dokument. Je ním Pittsburská dohoda, ktorú naši predkovia podpísali 31. mája 1918 v americkom Pittsburghu. Predstavuje jeden zo základných dokumentov modernej slovenskej štátnosti. Aj vďaka Pittsburskej dohode vzniklo v októbri 1918 Česko-Slovensko.

Pittsburská dohoda schvaľovala spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte, v ktorom malo mať Slovensko vlastnú administratívu a snem. Hoci zo slovenského hľadiska znamenala ústup od hlavných požiadaviek Clevelandskej dohody, zaručovala Slovákom širokú samosprávu a slovenčinu ako úradný jazyk na školách, v úradoch a vo verejnom živote. Na rozdiel od Clevelandskej dohody nemalo ísť o federatívne usporiadanie štátu a forma štátu mala byť republikánska.

Pittsburská dohoda sa po roku 1919 stala predmetom vnútropolitického zápasu o autonómiu Slovenska. Niektorí českí politici ju právne či úplne spochybňovali, napr. T. G. Masaryk spochybňoval jej platnosť a neskôr tvrdil, že nie je právne záväzná, lebo to bola len „lokálna dohoda amerických Čechov a Slovákov“.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy