Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nie je vráska ako vráska, ale bojovať sa s nimi dá
Zdielať na

Nie je vráska ako vráska, ale bojovať sa s nimi dá

VEĽKÁ BRITÁNIA / Vo vyššom veku sa im jednoducho nedá vyhnúť, Nech kozmetický priemysel aj plastická chirurgia napredujú akokoľvek rýchlo. Vrásky sa jednoducho jedného dňa objavia. A už s nami zostanú. Ale pozor, britskí vedci prišli na to, ako sa tvoria. A to môže pomôcť zistiť, ako sa dá ich tvorba zastaviť.

Nadmerné opaľovanie, kúrenie, málo vody, dlhé lety - to všetko dokáže našu pružnú pokožku ničiť. A práve namáhaná pokožka je živnou pôdou pre tvorbu vrások. Matematici proti kožným brázdam vytiahli kalkulačky a počítače, odložili bokom protivráskové krémy a rozhodli sa problém riešiť vedecky.

"Kľúčové je spoznať to, ako presne sa vrásky tvoria. Na základe získaných údajov a znalostí o koži bude možné kontrolovať tvar vrások a dokonca ich odstrániť," hovorí vedec Georges Limbertzo Southamptonskej univerzity.

Boj s vráskami začína vtedy, keď ich prvýkrát na tvári objavíme. Väčšina ľudí siahne po krémoch so špeciálnymi doplnkami určenými na ich redukciu. Lenže, aj v tom je háčik. Nie je vráska ako vráska. Upresňuje Limbertzo: "Keď sa pozrieme na povrch pokožky vidíme drobné brázdy, ktoré voláme mikro-vrásky. Sú úplne iné ako klasické vrásky, ktoré vyzerajú skôr ako záhyby kože."

A práve toto poznanie naznačuje, že produktov proti vráskam by malo byť viac druhov. A vedci tým nemyslia to, mať doma produkty rôznych značiek.

"Presné pochopenie tvorby vrások pomôže s ich následnou redukciou a spomaľovaním ich tvorby. Napríklad je potrebné vyriešiť úbytok vody v tkanive, pretože čím viac vody je v pokožke, tým sú vrásky jemnejšie a menej viditeľné," dodáva Georges Limbert.

Riešením sú špeciálne krémy pre jednotlivé vrstvy, ktoré by zásobovali kožu hydratáciou tak, aby sa vrásky tvorili pomalšie.

Súvisiace články