Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slušné Slovensko slušným ľuďom. Námestia asi 48 miest sa opäť zaplnili
Zdielať na

Slušné Slovensko slušným ľuďom. Námestia asi 48 miest sa opäť zaplnili

SLOVENSKO / Organizátori už druhého zhromaždenia Za slušné Slovensko na pódiách a námestiach opäť žiadali predčasné voľby. Dôvodom sú kauzy, ktoré vyšli na povrch v článkoch zavraždeného Jána Kuciaka. Politické kroky uplynulých dní sa mnohým zdajú nepostačujúce a aj preto opäť vyšli do ulíc.

Ľudia vyšli do ulíc v piatok v zhruba 30 mestách na Slovensku a 18 mestách v zahraničí, medzi ktorými je napríklad New York, Sydney, Londýn, Paríž či Praha. "Potrebujeme novú šancu pre slušné a spravodlivé Slovensko, a preto požadujeme predčasné voľby. Toto je momentálne jediná možnosť, ako sa pokúsiť o obnovu dôvery ľudí v štát. Jediná možnosť ako vrátiť politike slušnosť," žiadajú organizátori zhromaždení. 

Bratislava

Na zhromaždení Za slušné Slovensko v Bratislave sa zišlo opäť desiatky tisíc ľudí. Skandovali heslá ako dosť bolo SMERU!, Bugár je zradca! a Generálny štrajk! Organizátori žiadajú dôveryhodnú vládu a hlavne vládu bez Smeru-SD. Zahrala folklórna skupina a vystúpil aj raper Tono S. 

Na pódium vystúpili aj známe osobnosti, medzi nimi aj herečka Zuzana Kronerová, lídri Nežnej revolúcie Filip Vagač a Ingrid Antalová, bývalý diplomat a lektor kritického myslenia Ondrej Gažovič, novinár a vysokoškolský učiteľ Martin Mojžiš, herec Richard Stanke, občianska aktivistka Zuzana Wienk, herec Juraj Kemka, František Mikloško, či teológ Ondrej Prostredník a ďalší. Podľa organizátorov bolo na námestí SNP ešte viac ľudí ako pred týždňom v piatok, až okolo 65 tisíc. 

​Pred Úradom vlády niekto postavil vlečku s hnojom. Majiteľ nechal polícii aj odkaz, že si vlečku odnesie po skončení zhromaždenia. Dav niekoľko stoviek ľudí sa po zhromaždení presunul pred Úrad vlády, kde na bránu vešali rozmerné plagáty Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Béla Bugáru vo väzenskom oblečení. 

Svadobná pieseň v Košiciach

V Košiciach na úvod zhromaždenia zaznela pesnička, ktorú mali zahrať na svadbe Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí boli zavraždení vo svojom dome vo Veľkej Mači pred 3 týždňami. Podľa prvých odhadov na hlavnú ulicu v Košiciach mohlo prísť až 20 tisíc ľudí. "Pellegrini je figúrka, ktorú bude ťahať Fico svojim smerom. Za to určite Janko s Martinou nevyliali svoju krv," povedala Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny. 

Počúvnite si svadobnú pieseň Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

​Ostatné regióny nezaostali 

V Nitre sa zišlo okolo 3000 ľudí. Podujatie malo pokojný priebeh, ľudia vyjadrili svoju nespokojnosť s momentálnou situáciou v krajine transparentmi, odznakmi či potleskom. Na pódiu vystúpili osobnosti Nitry a okolitého regiónu, ako napríklad evanjelický farár Ivan Eľko, Vladimír Špánik zo združenia ZOMOS, Ľubica Lachká z Komory mimovládnych neziskových organizácii, fotograf František Kolář z Fotogalérie Trafačka, výrobca čokolády Lyra Karol Stýblo, ale napríklad aj bratislavský novinár Eugen Korda.

Slušné Slovensko požadovalo  v Trnave asi dvetisíc ľudí. Odmietli čiastkové zmeny vo vláde, ktoré označili za divadlo s dosadenými bábkami. Prihlásili sa tiež k výzve osobností spoločenského života na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, na obsadenie postu ministra vnútra osobou, ktorá požíva širokú dôveru spoločnosti a k ďalším požiadavkám.

V Banskej Bystrici do ulíc vyšlo niekoľko tisíc ľudí a nezaostával ani Dolný Kubín, kde napriek chladnému počasiu prišlo na námestie asi 1 500 ľudí. V Michalovciach prišlo približne 500 ľudí. Je to menej ako na posledy, dôvodom bolo zrejme mimoriadne zlé počasie. K slovu sa dostali aktivisti, ale aj obyčajní ľudia, ktorí sa prihlásili. V Humennom bolo viac ako 500 ľudí a to všetkých vekových kategórií. 

V Prievidzi prišlo viac ako 1500 ľudí. Robertovi Ficovi odkázali, že v protestoch budú pokračovať, až kým sa do vlády nedostanú skutoční odborníci. "My nepotrebujeme vládu, ktorej predsedovi treba držať chrbát," hovorí jeden z rečníkov. V Žiline sa na zhromaždení prihovoril ľuďom aj otec študenta Daniela Tupého, ktorého vražda nie je objasnená ani po 13 rokoch. "Vidím veľkú paralelu s prípadom vraždy nášho syna."  So zatajeným dychom počúvali aj výpoveď sestry nezvestného investigatívneho novinára Paľa Rypala. "Zmiznutie môjho brata sa kvázi vyšetruje už desať rokov." 

Hymna zaznela aj v Sydney

Ako prví sa Za slušné Slovensko postavili Slováci žijúci v Austrálii. Približne 40 ľudí sa zišlo pred slávnym Opera House v Sydney a spoločne si zaspievali aj slovenskú hymnu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy