Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Prezident rokoval so SNS a Most-Híd. Bugár sa vyjadrí až po republikovej rade, Danko je za rázne opatrenia
Zdielať na

Prezident rokoval so SNS a Most-Híd. Bugár sa vyjadrí až po republikovej rade, Danko je za rázne opatrenia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska dnes pokračuje v rokovaniach o aktuálnej politickej situácii s vládnymi stranami. Stretnutie s predstaviteľmi strany Most-Híd sa uskutočnilo o 10:00 a stretnutie s predstaviteľmi Slovenskej národnej strany o 14:00 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Kedy bude rokovanie s vládnym Smerom-SD, nie je známe.

Ako sa zachová Most-Híd v súčasnej vládnej kríze nie je stále známe ani po pondelňajšom stretnutí predstaviteľov strany s prezidentom SR Andrejom Kiskom. Po rozhovore s hlavou štátu sa predseda Mosta-Híd Béla Bugár nechcel vyjadrovať k žiadnej otázke novinárov a opakovane zdôraznil, že na všetky otázky odpovedia až po rokovaní republikovej rady, ktoré sa začne dnes o 14:00. „Ak dovolíte, budem sa vyjadrovať len k tomu, čo sa udialo pred chvíľočkou tu. Informovali sme pána prezidenta samozrejme o tom, ako prebehli okresné konferencie a okresné debaty našich regionálnych štruktúr. Hovorili sme o tom, že budeme mať predsedníctvo a predsedníctvo odporučí republikovej rade, ktorú začíname o druhej, ďalší postup. Ale ako sa zachováme, to potom povie republiková rada,“ povedal novinárom po stretnutí s prezidentom Bugár. „U nás totiž vždy rozhoduje republiková rada a to musím povedať ešte trošku silnejšie, že na rozdiel od niektorých, ktorí aj dnes písali o tom, že republiková rada nerozhodovala vtedy, keď sme vstúpili do vlády – vždy republiková rada je tá, ktorá v takýchto prípadoch má posledné slovo,“ zdôraznil.

Po stretnutí s prezidentom sa vyjadril šéf národniarov Andrej Danko: "Ak bude problém, tak si Slovensko zaslúži vládu, ktorá bude mať podporu v národnej rade a nech sa Slováci rozhodnú vo voľbách". Pre médiá to po rozhovore s hlavou štátu povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) a predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko. „Som zástanca ráznych opatrením a nie plátania,“ odpovedal na otázku, či by bol za úradnícku vládu, ak by padla koalícia. Tí, ktorí protestujú, by sa podľa Danka mali zapojiť priamo do politiky, vstúpiť do opozičných strán alebo založiť politické strany. V rozhovore s prezidentom sa podľa lídra národniarov venovali súčasnej vnútropolitickej situácii. Hlavu štátu oboznámili s dnes prezentovaným stanoviskom SNS, hovorili o rekonštrukcii vlády, ktorá je podľa Danka „dnes hlavnou témou“.

Šéf národniarov informoval Kisku aj o tom, že ho dnes večer alebo v utorok ráno čaká rokovanie s koaličnými partnermi a „všetko závisí od vývoja v politickej strane Most-Híd“. Ako doplnil, „každá vláda stojí a padá na tom, či bude mať 76 poslancov v národnej rade. Tým, že zajtra začína aj rokovanie v národnej rade, tak bude jasné podľa procesov, či je možné prijímať zákony, alebo táto schôdza bude nefunkčná“. O ďalších detailoch rozhovorov s prezidentov šéf SNS hovoriť nechcel, prezidenta však poprosil, „aby pri každej svojej iniciatíve zvážil aj krok B“, teda čo bude ďalej, ak vláda nebude funkčná. „V tejto republike hovoria všetci o rekonštrukcii vlády a nikto nevie, čo to je,“ konštatoval ďalej pre novinárov po prijatí u prezidenta Danko. Podľa dohody v koalícii môže hovoriť len o rezortoch, ktoré patria pod SNS. Situácia bude podľa Danka jasná po večernom rokovaní Koaličnej rady. V súčasnosti totiž nepoznajú požiadavky Mosta-Híd. „Ja len čakám to, že čo povie pán Bugár pri podaní ruky, bude platiť, lebo inak vláda nemôže fungovať. A je tu, samozrejme, líder Smeru. Či niekto chce, či nie, vždy zatiaľ jeden z najúspešnejších politikov, predsedov vlády, ktorý môže takisto povedať, že má dosť toho ping-pongu a zloží to sám,“ konštatoval Danko a zopakoval, že múdrejší bude v utorok ráno. Podotkol, že výmena predsedu vlády „nie je rekonštrukcia vlády, to už je nová vláda“.

Podľa Danka je potrebné zachovať si zdravý sedliacky rozum, zdravú strednú cestu, neeskalovať napätie. Stretnutím s predstaviteľmi SNS pokračoval prezident v rozhovoroch s predstaviteľmi parlamentných demokratických strán o riešení aktuálnej politickej situácie v krajine a o obnove dôvery verejnosti v štát. Za SNS sa stretnutia s prezidentom zúčastnil jej predseda a predseda NR SR Andrej Danko, prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška, podpredsedníčka SNS Eva Smolíková a predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Hlava štátu o aktuálnej situácii hovorila dnes predpoludním s reprezentantmi Mosta-Híd.

TV JOJ/reprofoto

Pravdepodobne sa dnes uskutoční aj stretnutie s predstaviteľmi Smer-SD. Minulý týždeň Kiska rokoval s členmi opozičných politických subjektov Sme rodina – Boris Kollár, OĽANO a SaS, ktorí sa prikláňajú k riešeniu cestou predčasných volieb. Postoj vládnych strán by mali priniesť rokovania, ktoré sa začali cez víkend pokračujú aj dnes.Prezident v prejave k aktuálnej politickej situácii v nedeľu 4. marca avizoval, že rokovania s lídrami politických strán začne v najbližších dňoch a následne bude verejnosť informovať. V prejave Andrej Kiska okrem iného konštatoval, že nevidí žiaden plán vyviesť krajinu z krízy dôvery. Preto začne rokovania s politickými stranami o tom, „ako si predstavujú budúcnosť, existenciu vlády, vzťahy vlády a opozície - a predovšetkým o tom, akým spôsobom začneme obnovovať dôveru ľudí na Slovensku vo svoj vlastný štát“.

Ako ďalej pokračoval, nateraz vidí dve možnosti. „Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a požiadala a získala dôveru Národnej rady. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením Je možné ich urobiť rýchlo a efektívne spolu s komunálnymi voľbami. O tom však musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi.“

Minulý týždeň Kiska rokoval s členmi opozičných politických subjektov Sme rodina – Boris Kollár, OĽaNO a SaS, ktorí sa prikláňajú k riešeniu cestou predčasných volieb. Postoj vládnych strán by mali priniesť rokovania, ktoré sa začali cez víkend a pokračujú aj v pondelok.

Rozhovory s predstaviteľmi strán vládnej koalície avizovala hlava štátu už v piatok 9. marca po stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov na Bratislavskom hrade. Stretnutie prezidenta, premiéra a predsedu parlamentu, ktoré inicioval predseda Národnej rady SR a šéf národniarov Andrej Danko, neprinieslo prijatie spoločnej písomnej deklarácie. Zaznelo iba ústne posolstvo, v ktorom sa traja najvyšší ústavní činitelia zhodli, že je potrebné zachovať pokoj v spoločnosti.

Prezident v prejave k aktuálnej politickej situácii v nedeľu 4. marca avizoval, že rokovania s lídrami politických strán začne v najbližších dňoch a následne bude verejnosť informovať. V prejave Andrej Kiska okrem iného konštatoval, že nevidí žiaden plán vyviesť krajinu z krízy dôvery. Preto začne rokovania s politickými stranami o tom, „ako si predstavujú budúcnosť, existenciu vlády, vzťahy vlády a opozície - a predovšetkým o tom, akým spôsobom začneme obnovovať dôveru ľudí na Slovensku vo svoj vlastný štát“. Ako ďalej pokračoval, nateraz vidí dve možnosti. „Rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu vlády, ktorá by nepolarizovala spoločnosť a požiadala a získala dôveru Národnej rady SR. Alebo predčasné voľby, ktoré by v mnohých demokratických krajinách boli najprirodzenejším riešením. Je možné ich urobiť rýchlo a efektívne spolu s komunálnymi voľbami. O tom však musí rozhodnúť parlament 90 hlasmi.“

Prezident považuje za najdôležitejšie vrátiť dôveru ľudí v štát, jeho predstaviteľov a v spravodlivosť. „Toto je to, na čo sa musíme teraz zamerať,“ vyhlásil v utorok 6. marca počas pracovnej cesty v Tvrdošíne na margo súčasnej vnútropolitickej situácie. Kiska je podľa vlastných slov pripravený našu krajinu vyviesť z krízy. „Pre mňa dôvera je zásadná rekonštrukcia vlády, musíme mať vládu, ktorá nepolarizuje našu krajinu, ale ktorá spája,“ povedal.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy