Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pamiatky na Slovensku chátrajú. Problémom sú často vlastnícke vzťahy
Zdielať na

Pamiatky na Slovensku chátrajú. Problémom sú často vlastnícke vzťahy

LIPTOVSKÝ JÁN / Slovensko prichádza o časť svojej histórie. Diery v zákonoch totiž umožňujú, aby sme namiesto zachovania národných kultúrnych pamiatok bezmocne sledovali ich postupný zánik. Problém si medzi sebou presúvajú obce, pamiatkári, majitelia a súdy.

Výnimkou nie je ani sever Slovenska, kde pred stáročiami vďaka rodu Szentivanyiovcov vyrástlo niekoľko zaujímavých stavieb. „Tým, že mali veľa detí, stavali veľa kaštieľov," povedal Juraj Filo, starosta Liptovského Jána. Liptovský Ján je slovenský rekordér v počte kaštieľov na množstvo obyvateľov. Na niektorých z nich sa však podpísal zub času. Z pôvodných 22 sa dodnes zachovalo 17 a väčšina z nich je obývaná. Réžia síce zhltne nemalé prostriedky, no pre milovníkov histórie to nie je prekážka. „Je to 80 okien, je tu veľa všetkého na tú údržbu, v podstate si to všetko sami robíme," hovorí Slavomír Kašiak, majiteľ historického sídla.

Žiaľ, nie všade to ide hladko a niektoré kaštiele majú viacerých vlastníkov. Jeden z nich napríklad vyše tridsiatich. Niet divu, že budovy chátrajú. „To sú tie vlastnícke vzťahy, že jeden má peniaze a druhý nemá a jeden chce dať a druhý nechce dať a to je celý problém," hovorí Slavomír Kašiak. „Treba každému ruky nohy bozkávať, keď sa vyberie do takejto rekonštrukcie, lebo je to veľmi finančne náročné," hovorí starosta Filo.

Obec nemá páky, aby vlastníkov prinútila uviesť nehnuteľnosť do obývateľného stavu, spolu s pamiatkarmi tak môžu len namietať, upozorňovať a vyzývať. „Pokiaľ nedochádza k základnej údržbe, tak môžeme začať správne konanie o pokute alebo správny delikt, pokiaľ ide o právnickú osobu," povedal Vladimír Majtan, metodik obnovy pamiatok, KPÚ Žilina.

Voči rozhodnutiam Krajského pamiatkového úradu je však možné odvolať sa a proces sa naťahuje. „Štát má na majiteľov krátky bič a ak sa im samým nepodarí dohodnúť, týmto historickým budovám jednoducho hrozí deštrukcia," povedal Majtan.

Len udržiavanie týchto kaštieľov zožerie ročne tisícky eur, nehovoriac už o ich obnove. Niekde chýbajú financie, inde zasa záujem. „Nedokážeme ani my v konkrétnej chvíli prinútiť vlastníka, aby začal robiť tieto veci v tom momente," hovorí Majtan.

Zainteresovaní sa zhodujú, že pri kultúrnych pamiatkach by mal pomôcť štát. „Takých pamiatok je na Slovensku strašne veľa. Kedy sa dostane na rad v Liptovskom Jáne, to je ťažké povedať," povedal Filo.

Pozrite si archívnu reportáž o inom probléme na Liptove:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy