Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pellegrini pripúšťa už aj predčasné voľby
Zdielať na

Pellegrini pripúšťa už aj predčasné voľby

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pred dvoma týždňami objavili policajti vo Veľkej Mači telá novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Polícia neposkytuje informácie o vyšetrovaní. Platí informačné embargo uvalené na prípad generálnym prokurátorom. Prípad vyvolal vážnu politickú krízu. Opozícia žiada predčasné voľby. Prezident hovorí aj o zásadnej rekonštrukcii vlády. Tú majú v rukách koaliční partneri. Lenže aj oni uvalili informačné embargo.

"My máme 3 možnosti, ktoré navrhneme partnerom a uvidíme, ako budú reagovať," povedal Béla Bugár novinárom po návrate z dovolenky a odvtedy sa odmlčal, rovnako ako aj ďalší členovia strany. Vie sa len to, že rokujú tak vnútri strany, ako aj s Robertom Ficom. "Tie rokovania budú prebiehať ad hoc bez toho, aby sa ohlasovali dátumy, lídri sú v spojení, vedia sa stretnúť za pár minút," vysvetľuje vicepremiér Peter Pellegrini. 

​Napriek intenzívnym víkendovým rokovaniam medzi Robertom Ficom a Bélom Bugárom sa o ďalšom osude koalície zrejme dozvieme viac až v pondelok. V Smere už dokonca pripúšťajú aj predčasné voľby. "Stabilita, ale nie za akúkoľvek cenu. Aj Smer má svoje mantinely, donekonečna nebudeme cúvať, takže je tu aj možnosť predčasných volieb," hovorí Pellegrini.  

Opozícia chce mimoriadnu parlamentnú schôdzu na vyslovenie nedôvery vláde. V koaličných vodách vraj ale hlasy nechytajú. "My s poslancami koalície nerokujeme. Ak vláda padne, nebude to preto, že to chce opozícia, my tie hlasy nemáme, ale vidíme, že táto vláda sa rozvracia zvnútra," uviedla poslankyňa Veronika Remišová.

Čoraz hlasnejšie ale z ich strany zaznievajú podozrenia, že Smer bude hľadať oporu u Kotlebovcov. "Buď ostane Most v koalícii, druhy scenár je, že Smer bude mať tú drzosť, že bude mať vládu bez podpory parlamentu alebo bude vládnuť s podporou Kotlebu," pokračuje Remišová. "Ak by sa tak stalo, bol by to mimoriadne nešťastný a neštandardný krok," myslí si poslanec Richard Vašečka. "Ja to odmietam za seba a budem to tlmočiť vo vedení a nebudem za to, aby sme sa pokutne držali podpory ĽSNS. Patria na perifériu," hovorí Pellegrini. 

Do vyhrotenej situácie cez víkend vstúpili aj národniari. Tvrdia, že v regiónoch silnejú hlasy za odchod ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. "Keď má dôjsť k rekonštrukcii vlády, tak by sa to malo dotknúť aj pani Žitňanskej. Pretláčala aj Istanbulský dohovor, aj dekriminalizáciu drog," povedal poslanec Anton Hrnko.
Kým politici hľadajú východisko z krízy, obyvatelia Veľkej Mače v tom majú jasno. Cez noc niekto sprejom na bránu domu, kde žili Ján Kuciak s Martinou Kušnírovou, nasprejoval silný odkaz, ktorý nepotrebuje ďalší komentár.

Lukáš Zozulák

Súvisiace články

Najčítanejšie správy