Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SEDEM ROKOV PO. Japoncov zasiahla ničivá vlna cunami
Zdielať na

SEDEM ROKOV PO. Japoncov zasiahla ničivá vlna cunami

FUKUŠIMA / V Japonsku si dnes pripomínajú siedme výročie ničivej vlny cunami, ktorá zabila viac ako 18-tisíc ľudí a poškodila jadrovú elektráreň Fukušima.

Obyvatelia pobrežných miest si uctili obete minútou ticha po spustení sirén v moment, kedy sa 11. marca 2011 začalo zemetrasenie s magnitúdom 9.0, ktoré spustilo cunami. Premiér Šinzó Abe počas oficiálnej ceremónie v Tokiu povedal, že práce na obnove zničených oblastí stále napredujú, no viac ako 70-tisíc ľudí stále nemá vlastný domov. Dodal, že náročné sú aj práce súvisiace s poškodenou jadrovou elektrárňou, ktoré môžu trvať desaťročia.

​Podzemná ľadová stena v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima, ktorá tam má znížiť rastúce množstvo rádioaktívnej vody, je len čiastočne efektívna. Tvrdia to členovia vládou poverenej skupiny odborníkov, podľa ktorých je potrebné v tejto súvislosti prijať aj iné opatrenia.

Podľa prevádzkovateľa elektrárne pomohla ľadová stena zredukovať rádioaktívnu vodu o polovicu. V elektrárni sa zároveň prepumpuje niekoľkonásobne väčšie množstvo podzemnej vody, predtým, než dosiahne reaktory, ktoré v roku 2011 poškodila cunami. Odborníci sa v stredu zhodli, že stena, ktorej vybudovanie stálo 35 miliárd jenov, pomáha pri probléme s rádioaktívnou vodou, úplne ho ale nevyrieši.

V okolí zničených reaktorových budov vybudoval prevádzkovateľ elektrárne 1,5-kilometrovú podzemnú konštrukciu naplnenú chladiacou zmesou. Tá zmrazuje okolitú pôdu a vytvára tak bariéru, ktorá bráni podzemnej vode dostať sa do silno rádioaktívnej oblasti. Tam sa totiž podzemná voda mieša s vodou unikajúcou z poškodených reaktorov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy