Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NASA zoberie na svoju misiu tisícky ľudí
Zdielať na

NASA zoberie na svoju misiu tisícky ľudí

USA / Tisícky ľudí poletia už toto leto k najväčšej a najjasnejšej hviezde na oblohe - k Slnku. Zapojiť sa môžete aj vy, stačí splniť jednu malú podmienku.

Vedci NASA plánujú toto leto vypustiť do slnečnej atmosféry robotickú kozmickú sondu. Na plánovanú misiu pozývajú ľudí z celého sveta. Týmto spôsobom chcú zapojiť do ich výskumu širokú verejnosť. Potrebujú len jediný údaj, meno. 


"Parker Solar Probe" je kozmická sonda pomenovaná podľa astrofyzikov Eugena Parkera, ktorú toto leto vypustia do slnečnej atmosféry. Sonda poskytne vedcom najbližší výhľad na hviezdy aký kedy doteraz mali. Cieľom projektu je preskúmať slnečnú atmosféru, konkrétne, určiť štruktúru a dynamiku vonkajšej vrstvy magnetického poľa Slnka. "Táto misia nám pomôže odpovedať na otázky, ktoré sa snažili vedci odhaliť viac ako šesť desaťročí", napísal v tlačovej správe NASA asociovaný správca pre vedecké misie riaditeľstva NASA Thomas Zurbuchen.

Vedci sa rozhodli do misie zapojiť ľudí z celého sveta prostredníctvom jediného mikročipu. Na ten sa zaznamenajú všetky mená ľudí, ktorí sa prihlásia na túto misiu. Počet mien je ale limitovaný. Prihlásiť sa je možné do 27.apríla. "Je to jeden zo spôsobov ako zapojiť verejnosť. Bude to ako by na túto jazdu išli všetci s nami", uviedol pre CNN projektový manažér misie Patrick Hill. 

Pozrite si video NASA o rekordérke

Súvisiace články