Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Zaviedli ste clá? Toto je naša reakcia
Zdielať na

Zaviedli ste clá? Toto je naša reakcia

WASHINGTON / Trump podpísal rozhodnutie o clách na oceľ a hliník pričom rozhodnutie nadobudne účinnosť do 15 dní. Európska únia chce výnimku. Inak zavedie protiopatrenia.

Americký prezident Donald Trump podpísal rozhodnutie o zavedení vysokých ciel na dovoz ocele a hliníka. Prezident zároveň vo štvrtok informoval, že na Kanadu a Mexiko sa bude vzťahovať výnimka, pokým rokujú o zmene Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA). Nové clá nadobudnú účinnosť do 15 dní. Trump uvalenie ciel schválil v rovnaký deň, v ktorý predstavitelia 11 krajín podpísali ázijsko-pacifickú dohodu o voľnom obchode. USA z vyjednávaní o tejto dohode odišli vlani.

Európska únia pred zavedením ciel na import ocele a hliníka do USA varovala, že je pripravená odpovedať protiopatreniami proti takým americkým produktom, ako sú motocykle Harley Davidson, džínsy Levi's a bourbon. Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová po oznámení Trumpovho kroku na Twitteri uviedla, že "na EÚ by sa v rámci týchto opatrení mala vzťahovať výnimka". Malmströmová dodala, že v sobotu bude v Bruseli rokovať so splnomocnencom USA pre obchod Robertom Lighthizerom.

Japonský minister zahraničných vecí Taro Kono označil americké rozhodnutie za "mimoriadne poľutovaniahodné" a vyslovil predpoklad, že bude mať veľký vplyv na ekonomiku krajiny a vzťahy medzi USA a Japonskom a tiež na globálnu ekonomiku.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová povedala, že americké oznámenie je "krokom vpred" a konštatovala, že kanadskí predstavitelia vynaložili mimoriadne úsilie, aby krajina dosiahla výnimku. Výnimky pre Kanadu a Mexiko by sa však mohli skončiť, ak sa nedosiahne posun na rokovaniach o zmenách Severoamerickej dohody o voľnom obchode, uviedol Biely dom.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová po sobotňajšom bruselskom rokovaní so splnomocnencom USA pre obchod Robertom Lighthizerom uviedla, že stretnutie jej "okamžite neobjasnilo presnú procedúru pre získanie výnimky" z nových amerických ciel na oceľ. Ďalšie rokovania sú podľa jej slov naplánované na budúci týždeň. Americké clá nadobudnú účinnosť o dva týždne a 28-členná Európska únia pohrozila, že ak nedosiahne výnimku, prijme
odvetné clá na americkú oceľ, poľnohospodárske a ďalšie produkty.

Sobotňajšie stretnutie v Bruseli bolo naplánované už skôr, ale jeho význam sa zvýšil preto, že prezident USA ohlásil 25-percentné clo na import ocele a 10-percentné clo na dovoz hliníka. Lighthizer však stretnutie s Malmströmovou verejne nekomentoval. Prezident USA Donald Trump v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v súvislosti s clami trval na tom, že "rozhodnutie je nevyhnutné a primerané pre ochranu národnej bezpečnosti". Biely dom v sobotu vo vyhlásení uviedol, že "obaja prezidenti diskutovali o alternatívnych spôsoboch riešenia obáv Spojených štátov", ale  neuviedol nijaké podrobnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy